Anul 2016 a fost martorul unui nivel-record de capacitate nouă de energie din surse regenerabile, chiar dacă investițiile nominale în energie curată au scăzut, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). „Tehnologia din ce în ce mai ieftină oferă o oportunitate reală pentru investitori pentru a obține mai mult cu mai puțin“, a declarat directorul executiv al UNEP, Erik Solheim.
Raportul, Global Trends in Renewable Energy Investment 2017, a constatat că energia eoliană, solară, biomasă și deșeuri, geotermală, micro hidro și din surse marine adăugat 138,5 gigawați capacității mondiale, în 2016, față de doar 127,5 gigawați adăugați cu un an înainte. Potrivit comunicatului de presă, această diferență echivalează energia creată de 16 din cele mai mari facilități producătoare de energie din lume la un loc.
O altă constatare-cheie este reducerea costului energiei curate, în comparație cu combustibilii tradiționali. De exemplu, cheltuielile medii de capital calculate ca dolari pe megawatt, pentru proiectele solare și eoliene au scăzut cu peste 10%.
Acest lucru a însemnat că investitorii au obținut „mai mult pentru investiția făcută“, potrivit raportului. „Investițiile în capacități regenerabile de energie au fost aproximativ duble în comparație cu cele din combustibil fosil“, a declarat programul ONU. În timp ce a crescut capacitatea innsalată a energiei verzi la un nivel de 55% din totalul noilor proiecte, cea mai mare rată până în prezent, investiția totală a fost de 241.6 miliarde dolari, cel mai mic nivel înregistrat din 2013.