Furnizorii de ultimă instanță pot achiziționa electricitatea pe care o vor furniza populației de pe toate platformele la termen administrate de OPCOM, nu doar de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, se arată într-un comunicat al operatorului pieței de energie electrică, citat de Agerpres.
Precizarea vine în contextul în care, marți, pe site-ul OPCOM au fost publicate prețurile la care s-au închis licitațiile pentru trimestrul întâi din 2018 pe PCSU, piață destinată energiei pentru consumatorii casnici.
„Mecanismele prin care sunt stabilite prețurile/tarifele CPC la consumatorii finali sunt în conformitate cu mecanismele interne ale fiecărui furnizor sau sunt aprobate de ANRE pentru consumatorii finali alimentați de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) la tarife CPC”, precizează oficialii OPCOM.
Potrivit acestora, dintre piețele centralizate administrate în cadrul OPCOM, Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) este destinată realizării de către Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) a achizițiilor de energie aferente Componentei de Piață Concurențială (CPC), aceste achiziții reprezentând numai o parte din achizițiile de energie electrică recunoscute de către ANRE în tarifele CPC, alături de achizițiile din piețele angro la termen administrate de OPCOM (PCCB-LE, PCCB-NC, PCCB-PC, PC-OTC, PMC), Piața pentru ziua următoare (PZU), Piața intrazilnică (PI) sau din Piața de Echilibrare (PE).
„În acest sens, precizăm că, începând cu trimestrul IV 2017, sunt aplicabile prevederile Ordinului ANRE nr. 92/2015 de aprobare a ‘Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali’ (Metodologie), cu modificările din Ordinul ANRE nr. 75/2017, conform căruia ‘Achiziția de către FUI a energiei electrice prognozate a fi furnizată la tarife CPC se face în condițiile prevăzute de Regulamentul PCSU prin contracte bilaterale încheiate pe PCSU și prin contracte bilaterale încheiate pe PC. Diferențele între consumul realizat și cantitatea de energie electrică din contractele bilaterale încheiate pe PCSU și PC se pot tranzacționa, după caz, pe PZU, PI și/sau la preț de dezechilibru’ (Art. 11, alin. (1) din Metodologie, cu modificările din Ordinul ANRE nr. 75/2017)”, se mai arată în comunicatul OPCOM.
Conform metodologiei, tarifele CPC aplicate consumatorilor finali conțin inclusiv tarifele de transport, serviciile de sistem, de distribuție.
„Rezultatele sesiunii de tranzacționare pe PCSU sunt determinate pe baza condițiilor stabilite de ANRE și a ofertelor de vânzare introduse pentru fiecare rundă de către participanții la licitație, prețul de pornire fiind stabilit prin considerarea ofertelor indicative transmise anterior sesiunii de licitație de către participanți”, au mai spus reprezentanții operatorului, conform economica.net.
Aceștia amintesc că OPCOM nu deține nicio atribuție în ceea ce privește stabilirea prețului la energia electrică furnizată consumatorilor finali pe piața cu amănuntul, piețele centralizate pentru energie electrică administrate în cadrul OPCOM fiind destinate exclusiv tranzacționării concurențiale angro a energiei electrice.
Licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat marți, iar OPCOM a publicat prețurile de închidere.
Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 – 24:00, prețul a fost stabilit la 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât prețul de închidere a licitației pentru trimestrul patru din acest an. Prețul pentru intervalul orar 8:00 – 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 22:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.