Acasă » Electricitate » Transport » OPCOM: Lansare reușită pentru Interim Coupling; piața pentru ziua următoare este acum integrată în piața pan-europeană de energie electrică

OPCOM: Lansare reușită pentru Interim Coupling; piața pentru ziua următoare este acum integrată în piața pan-europeană de energie electrică

18 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Părțile proiectului Interim Coupling au anunțat pe 17 iunie lansarea cu succes a Interim Coupling. Pe 17 iunie 2021, pentru prima dată, capacitatea transfrontalieră pentru ziua următoare pe cele 6 noi frontiere (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT) a fost alocată implicit prin intermediul algoritmului Euphemia. Cuplarea prin preț implementată permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, generate de o coordonare mai strânsă între părțile interesate din piața de energie, maximizează bunăstarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

Interim Coupling a fost anunțat în decembrie 2018, ca urmare a solicitării autorităților naționale de reglementare implicate (ANR) de a dezvolta în continuare integrarea regională a piețelor de energie electrică pentru ziua următoare. Proiectul a avut ca obiectiv cuplarea granițelor 4M MC (cuplarea piețelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România) cu cuplarea multiregională (MRC) prin introducerea alocării implicite a capacității nete de transport (NTC) pe cele șase frontiere menționate anterior.

Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării strânse dintre OPEED-urile din Interim Coupling (EPEX SPOT, EXAA, HUPX, Nord Pool EMCO, OKTE, OPCOM, OTE, TGE) și OTS -uri (50Hertz, APG, ČEPS, MAVIR, PSE, SEPS, Tennet DE, Transelectrica), împreună cu ANR-urile respective (ANRE, BNetzA, E-Control, ERU, MEKH, URE, URSO).

Această cuplare a pieței bazată pe NTC este un pas important către realizarea SDAC. Următoarea etapă constă în introducerea metodei de calcul al capacității bazate pe fluxuri în cadrul proiectului Core FB MC, care este modelul țintă pentru cuplarea pieței pentru ziua următoare.

Despre SDAC

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială. Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontaliera pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă

Informații suplimentare despre SDAC găsiți AICI și AICI.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *