Producătorii de petrol OPEC urmăresc să ajungă la o înțelegere anterior întâlnirii organizației programată pentru sfârșitul lunii noiembrie. Organizația țărilor exportatoare de petrol, plus Rusia și alți nouă producători, urmăresc reducerea producției de petrol cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018, în încercarea de a înlătura efectele supraproducției care a pus presiune negativă pe prețuri, potrivit Reuters.
Noua înțelegere vine în sprijinul prețurilor petrolului, care se tranzacționează la maximul ultimilor doi ani, însă stocurile excedentare pot repune în pericol prețul, iar producătorii intenționează să extindă acordul la următoarea reuniune, programată pentru 30 noiembrie. Secretarul General al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat într-un briefing de presă joi, că propunerea președintelui rus Vladimir Putin din această lună ca înțelegerea să fie extinsă până la sfârșitul anului 2018, a fost luată “în serios”.
Ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, președintele OPEC și ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, “folosesc declarația deschisă a președintelui Putin și angajează restul țărilor participante … pentru a ajunge la o înțelegere comună înainte de 30 noiembrie”, a spus Barkindo. Reuters a informat miercuri, citând surse OPEC, că producătorii se bazează pe extinderea acordului pentru încă nouă luni, deși decizia ar putea fi amânată până la începutul anului viitor, în funcție de evoluția pieței.
Barkindo a declarat că nu este încă clar dacă decizia va fi luată în 30 noiembrie și, întrebat dacă o altă întâlnire ar putea avea loc la începutul anului 2018, a spus că Falih și Novak se vor consulta și vor decide ulterior asupra acestei probleme. “Este dificil să spun în acest moment ce va fi decis în noiembrie”, a spus Barkindo. “Aceasta va depinde de o serie de factori, printre care se numără cât de departe suntem de atingerea obiectivului nostru de convergență a ofertei și a cererii”.
Falih și Novak poartă, de asemenea, discuții cu producătorii care nu sunt în prezent parte ai înțelegerii prin care s-a redus oferta de petrol, a adăugat Barkindo.