Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » OPEC: Piața petrolului va fi mult mai echilibrată în 2016

OPEC: Piața petrolului va fi mult mai echilibrată în 2016

14 iulie 2015
Consumatori
energynomics

Piața mondială a petrolului ar trebui să fie mai echilibrată anul viitor deoarece China și statele în curs de dezvoltare și-au majorat consumul de țiței, în timp ce furnizarea gazelor de șist din America de Nord și din alte regiuni a crescut într-un ritm mai lent, se arată în raportul lunar al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicat luni, transmite Reuters.

Cererea mondială de țiței va crește cu 1,34 milioane de barili pe zi (bpd) în 2016, față de un avans de 1,28 milioane bpd anul acesta. Astfel, producția OPEC va fi mai ridicată decât cea a statelor care nu sunt membre ale cartelului și din zăcămintele de gaze condensate, având ca rezultat o piață mult mai echilibrată, se arată în raportul OPEC, conform Agerpres.

Anul viitor, cererea pentru țițeiul produs în statele membre OPEC ar urma să crească cu 860.000 bpd, la 30,07 milioane bpd. OPEC a redus estimarea pentru acest an până la 29,21 milioane bpd. Furnizarea de țiței din statele care nu sunt membre ale cartelului ar urma să crească cu doar 300.000 bpd în 2016, față de un avans de 860.000 bpd previzionat pentru acest an. Producția din SUA, unde sunt exploatate gazele de șist, va înregistra un ritm de creștere mult mai modest anul viitor, de 330.000 bpd, față de 930.000 bpd așteptat în acest an, se arată în raportul OPEC.

De asemenea, OPEC estimează că în iunie producția statelor care sunt membre ale cartelului a crescut cu 283.000 bpd, la 31,38 milioane bpd. Luni, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna august era în scădere cu 1,24 dolari, până la 57,49 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de țiței light sweet crude (WTI) era în scădere cu 0,91 dolari, până la 51,83 dolari.

În iunie, miniștrii din țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol au decis să mențină plafonul oficial de producție al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi. În condițiile în care prețul petrolului și-a revenit cu aproape o treime după ce în luna ianuarie a coborât până la 45 de dolari per baril, cel mai mic preț din ultimii șase ani, miniștrii OPEC au considerat că nu există motive să modifice o strategie care pare să fi relansat consumul mondial și a pus o frână în calea progreselor realizate de SUA în domeniul petrolului și gazelor de șist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *