Operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina, GTSO, și-a propus pentru a doua jumătate a acestui an să semneze acorduri de interconectare la toate punctele de graniță România, inclusiv cele de pe rutele tradiționale, Medieșul Aurit și Isaccea, cu care n-are încă acord semnat cu Transgaz, “ceea ce îi va deschide accesul pe piața românească”, se precizează în raportul cu rezultatele financiare ale companiei pe primul semestru, conform Profit.ro.
Totodată, operatorul ucrainean dorește stabilirea unei proceduri transparente pentru transportul de gaze prin Moldova, care va permite utilizarea la capacitate maximă a gazoductului transbalcanic în ambele direcții.
Potrivit GTSO, în primele 8 luni ale acestui an, România a importat pe ruta ucraineană 0,46 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom. În urmă cu două luni, șeful GTSO, Sergiy Makogon a declarat că consumatorii români și ucraineni ar putea beneficia de gaze ieftine dacă România ar urma să semneze acorduri suplimentare cu Ucraina pentru mai multe puncte de interconectare, inclusiv Tekovo-Medieșu Aurit care leagă sudul Ucrainei de nordul României.