Municipiul Oradea are în derulare investiții în termoficare ce depășesc 120 de milioane de euro, proiecte de reabilitate a clădirilor publice care includ refacerea energetică a două spitale, în valoare de 16 milioane de euro, un proiect de instalare a stațiilor de încărcare a autovehiculelor electrice, precum și alte programe, însă se confruntă cu unele probleme în atragerea de fonduri europene, a spus Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea, în cadrul evenimentului „Eficiență energetică – de unde pornești, cu cine vorbești” organizat de energynomics.ro la Oradea.
”Există dificultăți pe care le întâlnim în ducerea proiectelor de la idee la realitate. Noi am reușit să realizăm aceste proiecte printr-un efort comun, împreună cu consiliul local, partenerii noștri locali și toate instituțiile guvernamentale și locale”.
Oradea este singurul oraș din România care a depus cererea pentru etapa a treia din cadrul programului de reabilitare a termoficării, acum doi ani. ”Am fi vrut să putem lucra. În această etapă a treia nu am primit răspuns la cererea de finanțare. Avem un alt proiect important, de 19 milioane de euro, care presupune ca un cartier să treacă pe energie termică provenită din geotermal, în combinație cu pompe de căldură. E un sistem performant, iar ca rezervă rămâne sistemul centralizat. Și aici am depus cererea de finanțare, și în locul unui răspuns clar, primim tot felul de notificări, care de care mai ciudate… Singura concluzie pe care o putem trage de aici, din teritoriu, este că la nivel central nu sunt realmente pregătiți pentru acest ritm. Nu spun aceste lucruri pentru a arăta că noi suntem grozavi și alții nu fac ceea ce trebuie. Nu are nici o conotație politică ceea ce spun. Spun doar că, dacă ne uităm la temele discuției noastre de astăzi – automatizare, cogenerare, securitate cibernetică, mobilitate electrică etc, vom constata că cvasitotalitatea proiectelor pe care le realizează autoritățile publice sunt pe fonduri europene”.
Pentru orașele mici, fondurile europene sunt extrem de importante
Oradea are un buget de investiții propriu de investiții de circa 20 de milioane de euro pe an. În urmă cu 10 ani, acest buget era de 10 milioane de euro. În ultimii 10 ani, Oradea a implementat și are în curs de implementare proiecte de 650 de milioane de euro. ”Dacă ne gândim că implementarea acestor proiecte a fost condiția creșterii bugetului de la 10 la 20 de milioane și dacă vom compara cu suma totală de 650 de milioane, ne vom da seama de importanța atragerii de fonduri europene. De aceea, orice probleme apar, se regăsesc în mai puține proiecte pentru oameni, la nivelul comunităților locale”, a spus el, atrăgând atenția și asupra problemelor birocratice legate de urmărire ex-post a proiectelor, care au atras penalizări în cazul unor proiecte implementate și deja finanțate cu toate aprobările legale.
”Există o abordare greu de înțeles în ceea ce privește modul în care sunt urmărite aceste proiecte”, a mai spus Mălan.
El a atras atenția și asupra lipsei de ofertanți la licitații, în special a celor de construcții pentru eficientizare energetică.
”Avem proiecte scoase la licitație și a doua și a treia oară și nu se prezintă nimeni”, a adăugat Mălan.
Și OUG 114/2018 a fost un motiv pentru lipsa ofertelor, după ce ordonanța a introdus salarii minime de 3.000 de lei pentru toți muncitorii din construcții, inclusiv pentru cei necalificați, ceea ce a dus la majorarea devizelor. ”O altă problemă este lipsa muncitorilor calificați”, a mai spus el.
Mălan a adăugat că proiectul pentru introducerea stațiilor pentru mașini electrice este în curs de implementare.
Conferința „Eficiență energetică – de unde pornești, cu cine vorbești” a fost organizată de energynomics.ro cu sprijinul partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, ENGIE Romania, Enevo Group, EximBank, Ridgid Emerson, Photon Energy, Termoline.
Au fost prezenți la eveniment și au participat la dialog peste 40 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum ANRE, Bjorn, Camera de Comerț și Industrie Bihor, Celestica, Compania de Apă Oradea, Control Point, Danfoss SRL, Dynoteq, Emerson Ridgid, Energocell, Enevo Group, ENGIE Romania, ETA-2U, EximBank, FAIST, ICPE Electrocond Technologies, P Plus 2002, Phoenix Contact, Photon Energy, Plastor SA Oradea, Pomarione, Primăria Arad, Primăria Oradea, Solarvest, Termoline, UAMT.
Felicit conducerea administrativa a orasului Oradea, pentru modul in care sa ocupat sa asigure populatiei orasului un trai decent.Ar putea lua lectii cei din ME,ANRE si restul institutiilor care ar trebui sa se ocupe de rezolvarea cogenerarii/termoficarii.