Companiile parte din Grupul Orange România au semnat cu Engie România primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care constă în achiziționarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung, a anunțat vineri compania.
Acordul subliniază angajamentul Orange de a atinge obiectivul #NetZeroCarbon până în 2040. Prin acest contract, semnat pe o perioadă de 6 ani, Orange, în România, îşi va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară.
Prin semnarea contractului vPPA, Orange şi Engie Romania s-au asociat într-un proiect comun care sprijină companiile Orange din România în atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2040, ținta stabilită prin planul strategic al Grupului Orange – Lead the Future. Prin acest demers, România se alătură celorlalte țări din perimetrul Europe7, unde, în 2023, Orange a asigurat un volum solid de 80% de energie verde (Spania, Belgia, Luxembourg, Slovacia, Polonia, România, Moldova).
„Suntem aliniați la obiectivele Grupului Orange şi continuăm să integrăm sustenabilitatea în centrul acțiunilor noastre, pentru a ne reduce impactul asupra mediului. Decarbonizarea şi utilizarea mai multor surse de energie regenerabilă şi durabilă reprezintă o prioritate pentru noi, alături de folosirea resurselor în mod eficient, prin reutilizare şi reciclare. Astfel, semnarea contractului de tip vPPA cu Engie Romania este încă un pas important din angajamentul pe termen lung pe care Orange şi l-a asumat, de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a societății. Acest demers a implicat multă muncă din partea echipelor noastre, pe care le felicit”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange România.
În contextul reconfigurării modelelor tradiționale de achiziție a energiei, Engie Romania le oferă clienților soluții predictibile de achiziție a energiei electrice din surse regenerabile, benefice totodată şi pentru protejarea mediului înconjurător.
„Suntem bucuroşi să sprijinim companiile Orange din România în procesul de decarbonizare a activității lor şi de atingere progresivă a obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon, unul care ghidează şi activitatea Engie. Contractele de tip vPPA, aşa cum este cel semnat între Engie Romania şi Orange, sunt o exemplificare a strategiei grupului nostru de a le propune clienților energie electrică verde şi de a le oferi predictibilitate asupra costurilor cu energia, fiind un bun exemplu despre cum, într-o piață cu fluctuații mari de prețuri cum este aceea a energiei, companiile se pot asigura, prin acest tip de contract, că desfăşoară o activitate sustenabilă economic şi din perspectiva obiectivelor de mediu”, a declarat Nicolas Richard, CEO Engie România.
Virtual PPA (vPPA) este un contract pe termen lung semnat între un dezvoltator de energie regenerabilă şi un cumpărător interesat. Prin acest demers se acoperă riscurile de tranzacționare viitoare legate de fluctuațiile de prețuri pe piața de energie (hedging) şi, în acelaşi timp, se oferă garanția (prin transferul de certificate de garanție de origine de la dezvoltator) că energia alocată cumpărătorului provine din surse regenerabile.
În 2022, Orange România a lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani prin care va instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea şi pe 4 centre de interconectare comunicații şi centre de date. La acest moment, pe 3 centre de interconectare din Constanța, Braşov şi Timişoara au fost instalate aproximativ 650 de panouri solare şi 133 de site-uri de rețea au deja funcționale panouri solare.
De asemenea, anul trecut, Orange România şi-a redus consumul de energie cu aproximativ 4 GWh prin acțiuni ce au vizat înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile Orange cu unele de generație mai nouă, care sunt mai eficiente energetic, a decomisionat echipamente IT sau de rețea învechite tehnologic, pe care le-a înlocuit cu unele noi, şi a implementat soluții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp şi trafic.