ORLEN va putea importa până la 58 de barje de gaz natural lichefiat pe an la terminalul de regazificare (Floating Storage Regazification Unit – FSRU) care urmează să fie construit în portul Gdansk. Compania a finalizat un acord cu GAZ-SYSTEM pentru a rezerva o capacitate de regazificare de 6,1 miliarde de metri cubi (bcm) pe an la terminalul din Gdansk. Acesta este un nou pas în procesul de consolidare a independenței energetice a țării și a regiunii.
„Securitatea în aprovizionare cu combustibil și energetică a Poloniei a fost și continuă să fie o prioritate pentru noi. Necesitatea de a consolida această securitate a fost unul dintre motivele pentru construirea unui grup robust multi-utilitate. Datorită fuziunii cu LOTOS, PGNiG și Energa, avem potențialul de a ne angaja în alte proiecte importante pentru independența energetică a țării și a regiunii. Un astfel de proiect este terminalul plutitor de GNL care urmează să fie construit în Golful Gdansk, unde ORLEN și-a rezervat întreaga capacitate de regazificare. Împreună cu terminalul deja operațional Lech Kaczyński din Świnoujście, acest lucru ne va permite să primim tot GNL furnizat în baza contractelor pe termen lung pe care le-am semnat. În prezent, aceasta este de aproape 14 bcm de gaz. Această cantitate de mărfuri, completată cu livrările din Norvegia și propria noastră producție internă, ne va permite nu numai să satisfacem pe deplin nevoile clienților polonezi, ci și să oferim gaz piețelor vecine. Astfel, ORLEN va fi un garant al securității combustibilului și energetic nu numai pentru Polonia, ci și pentru alte țări din regiune,” a declarat Daniel Obajtek, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al ORLEN.
Terminalul plutitor din Gdansk va avea capacitatea de a descărca, stoca și regazeifica până la 6,1 miliarde de metri cubi de combustibil gazos pe an. Punerea în funcțiune a unității, așa cum a anunțat Operatorul de Transport de Gaze GAZ-SYSTEM, care implementează proiectul, este planificată pentru 1 ianuarie 2028.
„Anul trecut, evenimentele politice legate de războiul din Ucraina au schimbat complet direcțiile de aprovizionare cu gaze naturale către Uniunea Europeană. Am observat o creștere de peste 60% a livrărilor de GNL de pe piața globală. Polonia valorifică această tendință și nutrește ambițiile de a deveni un hub de gaze pentru Europa Centrală și de Est”, a declarat Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, secretar de stat și plenipotențiar guvernamental pentru infrastructura energetică strategică.
Acordul de rezervare a capacității, încheiat în cadrul procedurii Open Season FSRU derulat de GAZ-SYSTEM, a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani.