La aproape o lună de la adoptarea OUG 114/2018, principalul partid de opoziție solicită abrogarea de urgență a actului legislativ, a declarat liderul PNL Ludovic Orban. PNL va cere Parlamentului să voteze respingerea ordonanței, a anunțat și deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Cu câteva zile mai devreme, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu va susține OUG 114, întrucât măsurile au fost luate brusc, fără dezbatere și fără studiu de impact. UDMR susține coaliția de guvernare PSD-ALDE, în baza unei cooperării parlamentare destul de laxe.
„Companiile din energie au pierdut aproape 10 procente din valoarea lor de pe bursă. La marea majoritate a acestor companii acționarul e statul. Mai bine zis statul a pierdut de pe urma deciziilor tembele ale Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă. “Foarte multe companii din energie își vor pierde profitabilitatea și multe dintre ele vor intra pe pierdere. […] Solicităm abrogarea de urgență a OUG 114/2018 și considerăm că în cazul sesiunii extraordinare, pe lângă dezbaterea legii privind recursul compensatoriu, este necesară adoptarea de urgență a unei legi de respingere a OUG 114”, a precizat liderul PNL.
Argumentele PNL
O poziție similară exprimase anterior și deputatul PNL Virgil Popescu care a acuzat guvernul că, prin OUG 114, a lovit în întreprinderile mici și mijlocii. ”Tot mai mulți reprezentanți ai IMM-uri mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunțați de creșterea tarifului la energie electrică cu până la 30%”, a scris Popescu într-un comunicat. ”Suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din energie a început să își facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligați să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumpărată de la producători, cât și pe tariful de furnizare, în timp ce distribuitorii plătesc 2% pe tariful de distribuție”, spune Virgil Popescu.
Critici și de la USR
Și USR, al doilea partid de opoziție din Parlament, contestă OUG 114. Una dintre critici este că plafonarea la 68 de lei/MWh a prețului de achiziție a producției interne de gaze naturale “încalcă principiile europene de funcționare a unei piețe libere”. Alta se referă la taxa de 2% pe cifra de afaceri, care “periclitează și șansele CE Oltenia de a se retehnologiza și de a investi în noi linii de afaceri, precum capacități noi de producție pe gaz sau regenerabile”. „Locurile de muncă de la CEO vor fi și mai nesigure, iar securitatea energetică a României va fi vulnerabilizată”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.
Excepție pentru electricitatea din cărbune
Ministrul Energiei Anton Anton a afirmat, după întâlnirea de joi cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor, că ia în calcul eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune, introdusă prin OUG 114/2018. „Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune”, a spus Anton Anton. Eliminarea taxei s-ar justifica, în opinia ministrului, de faptul că CE Oltenia este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, o povară estimată la peste 30% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.
O excepție pentru CE Oltenia ar ridica, cel mai probabil probleme de concurențialitate în piața de generare a electricității și ar putea fi considerată ajutor de stat.
Posibile procese
Surse din piața energiei, citate de InvestEnergy, afirmă că sunt mulți investitori care se pregătesc să deschidă procese împotriva Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Ei acuză faptul că ANRE a păstrat intactă, în reglementările sale, prevederea conform căreia contribuția se calculează ca procent din cifra de afaceri a anului anterior, ceea ce înseamnă o aplicare retroactivă a prevederilor OUG 114/2018. “Va fi o avalanșă de procese, măcar unul dintre noi să câștige în fața ANRE și atunci să vedeți revoluție”, a declarat un investitor, citat de InvestEnergy.
Comisia Europeană evaluează OUG 114
Europarlamentarul Cristian Bușoi, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a afirmat că va interpela Comisia Europeană despre legalitatea OUG 114/2018 din perspectiva legislației comunitare. Deja Comisia a anunțat încă din decembrie că va evalua în mod amănunțit, în special compatibilitatea OUG 114 cu Tratatul UE, cu Directiva privind gazele naturale și Directiva privind electricitatea.
În opinia fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, citat de NewsEnergy, “OUG 114/2018 are prevederi ce contravin unor articole ale Tratatului UE în privința liberei circulații a mărfurilor și bunurilor, legislației UE privind ajutoarele de stat și a directivelor UE (73/2009 și 74/2009) privind piața de energie electrică și gaze naturale, ceea ce va complica foarte mult dialogul României cu cei de la Comisia Europeană pe aspecte legate de energie”.