Compania de stat Hidroelectrica a vândut energie pe bursă la preţul pieţei şi nu a făcut abuz de poziţie dominantă, întrucât a activat pe piaţă la cererea dispecerului energetic naţional, aşa cum prevede legea, a afirmat preşedintele directoratului Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, citat de Agerpres.
“Am vândut energie numai la preţul pieţei şi în condiţii concurenţiale. Numai pe piaţa concurenţială şi în condiţii concurenţiale şi transparente. Toată energia disponibilă noi am vândut-o pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.), contracte bilaterale şi, evident, au fost depăşiri pe piaţa de echilibrare, dar care nu depind de noi. Deci, toată energia disponibilă noi am vândut-o”, a afirmat Agliceru.
Precizările vin în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliul Concurenţei au demarat o anchetă pe bursa de energie.
Oficialul Hidroelectrica consideră că prețurile prezente din piață s-au format datorită cererii de energie care este mult mai mare decât oferta, ceea ce a dus la prețuri record pe piața de energie. ”Când a fost preţul energiei hidro un leu, n-a pus nimeni nicio întrebare. Acum, când cererea de energie e mult mai mare decât oferta, sigur că preţurile au crescut. Este un mecanism de piaţă. Piaţa a fost cea care a determinat evoluţia preţurilor”, afirmă Agliceru.
În opinia sa, o explicaţie pentru preţurile ridicate de acum de pe bursă este criza de energie din Europa. “Interconectarea pieţelor este cu dublu sens, întotdeauna. Energia se duce de unde este mai ieftină spre locul unde este mai scumpă. Uitaţi-vă că în Ungaria preţul a ajuns la 300 de euro pe MWh. Criza de energie din Europa poate fi tratată ca una dintre cauze. Cererea de energie înspre Europa a fost mai mare şi sigur că energia se duce de unde este mai ieftină spre zona cea mai scumpă”, a completat Agliceru.
Referitor la faptul că în această perioadă, Hidroelectrica a vândut cantităţi mari de energie pe Piaţa de Echilibrare, unde preţurile sunt şi mai mari decât pe Piaţa pentru Ziua Următoare, Agliceru a amintit că Hidroelectrica este principalul furnizor de servicii de sistem din România.
“În situaţia în care cerinţa de servicii de sistem a fost mare în această perioadă, Hidroelectrica a avut grijă să-şi repare toate hidroagregatele la timp, să aibă o disponibilitate ridicată, toate să fie menţinute la nivelul proiectului tehnic. De altfel, această obligaţie ţinea şi de obligaţia oricărui producător de a participa la asigurarea siguranţei sistemului energetic naţional”, a explicat oficialul producătorului de energie.
”Hidroelectrica nu putea să facă niciun abuz de poziţie dominantă, atâta timp cât tot ce a fost apelat suplimentar a fost apelat pe piaţa de echilibrare, din dispoziţia dispecerului energetic naţional. Iar funcţionarea în piaţa de echilibrare este strict legată de siguranţa sistemului energetic naţional”, a subliniat şeful Hidroelectrica.
Luni, reprezentanţii ANRE au declarat că analizează două tranzacţii suspecte încheiate pe OPCOM şi, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacţii, deoarece preţurile au urcat foarte mult faţă de luna decembrie a anului trecut. România a consemnat în a doua jumătate a lunii ianuarie mai multe interale orare cu preţuri foarte ridicate pe Piaţa pentru Ziua Următoare, potrivit datelor bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.