Acasă » Interes general » P. Moldovan: Digitalizarea Bucureștiului a stagnat câțiva ani, recuperăm acum

P. Moldovan: Digitalizarea Bucureștiului a stagnat câțiva ani, recuperăm acum

5 martie 2023
Digitalizare
energynomics

Bucureștiul a stagnat o perioadă de câțiva ani în ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea consumului de energie, dar primăriile de sector încearcă să recupereze acest timp. ”Deși Bucureștiul e capitala țării, avem câțiva ani de stagnare. Noi facem acum o muncă de recuperare”, a declarat Paul Moldovan, administrator public al Sectorului 6 al Bucureștiului, la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

Instituția intenționează ca în 2023 să includă 50 de clădiri rezidențiale în programul de eficientizare energetică, proiect care presupune inclusiv montarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

De asemenea, Primăria Sectorului 6 încearcă să ”translateze cumva” responsabilitatea eficientizării energetice și către beneficiari și caută soluții să aplice programele de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale private.

Din alt punct de vedere, primăria sectorului 6 vrea să elimine o parte din traficul auto și încurajează deplasările nemotorizate. ”Este o politică pe care o aplicăm incremental și mai discret încercând să introducem în zonele pe care le modernizăm deplasările nemotorizate, să eliberăm spații publice și să le reintegrăm în circuitul urban ca spații pe care oamenii să le folosească fără să apeleze la mașini”, a adăugat Moldovan.

Rezistența publică este însă ”extrem de mare”, pentru că jumătate dintre locuitorii Sectorului 6 doresc mai multe parcuri, iar cealaltă jumătate vrea mai multe parcări pentru autovehicule.

Totodată, cele mai mari obstacole sunt legate de relația cu celelalte instituții care trebuie să avizeze și să autorizeze un proiect al primăriei, din cauza lipsei de digitalizare a acestora. ”Noi ne-am apucat de proiecte de smart city, deși normal era să avem mai întâi o strategie. Acum facem și strategia, pentru că am existat”, a precizat Moldovan.

Moldovan a mai spus că la fiecare parcare nouă, instituția încearcă să amplaseze și o parcare de biciclete dotată cu sisteme de supraveghere și cu ”senzorii aferenți”.

Primăria Sectorului 6 încearcă să se apropie de comunitate prin ”scurtcircuitarea unor procese” care să îi permită o comunicare mai bună și mai rapidă cu populația.

De altfel, drumul către un oraș inteligent nu poate fi evitat având în vedere că toate fondurile din surse externe condiționează accesul la finanțare de realizarea componentelor de digitalizare și reducere a poluării. ”Nu avem cum să nu dezvoltăm smart city. Chiar dacă nu ar există voința autorității locale, există voința în afara ei și aici vorbim de fonduri europene care condiționează orice proiect de digitalizare sau de o grijă mai mare pentru mediu. Noi suntem conștienți că este singura cale prin care putem fi mai eficienți. E cumva și o politică natural”, a mai spus Moldovan.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *