Acasă » Electricitate » Pana de curent din Spania și Portugalia: Care au fost cauzele? – The Guardian

Pana de curent din Spania și Portugalia: Care au fost cauzele? – The Guardian

29 aprilie 2025
Electricitate
energynomics

Spania, Portugalia și o parte din sud-vestul Franței au suferit luni o pană de curent masivă, printre orașele mari fiind afectate inclusiv Madrid, Barcelona și Lisabona, scrie The Guardian.

Case, birouri, trenuri, semafoare și chiar turneul de tenis de la Madrid au fost afectate, provocând haos pentru milioane de oameni și determinând o cursă contra cronometru pentru guvernele spaniol și portughez și operatorii de rețea pentru a înțelege problema și a o remedia.

 

Ce s-a întâmplat?

Red Eléctrica de España (REE), rețeaua electrică a Spaniei, a declarat că Spania și Portugalia au fost lovite de „el cero” – zeroul. Compania portugheză similară, Redes Energéticas Nacionais (REN), a declarat că pana a început la ora 11:33, ora de vară a Europei Occidentale.

Până la mijlocul după-amiezii, operatorul spaniol, care este parțial deținut de stat, a declarat că a început să recupereze tensiunea în nordul, sudul și vestul peninsulei Iberice. Procesul de recuperare a putut fi realizat doar treptat, pentru a evita supraîncărcarea unor părți ale rețelei pe măsură ce fiecare generator se conectează.

Endesa, cea mai mare companie de utilități energetice din Spania, cu 10 milioane de clienți, și Iberdrola, al doilea cel mai mare furnizor, au declarat că lucrează cu REE în conformitate cu protocoalele stabilite.

 

Ce a cauzat problema?

Prim-ministrul portughez, Luís Montenegro, a declarat că problema își are originea în Spania. Compania REN din Portugalia a declarat că un „fenomen atmosferic rar” a cauzat un dezechilibru sever al temperaturilor, care a dus la întreruperi pe scară largă.

REN a declarat: „Din cauza variațiilor extreme de temperatură din interiorul Spaniei, au existat oscilații anormale în liniile de foarte înaltă tensiune (400 kV), fenomen cunoscut sub numele de «vibrații atmosferice induse». Aceste oscilații au provocat defecțiuni de sincronizare între sistemele electrice, ducând la perturbări succesive în rețeaua europeană interconectată.”

Georg Zachmann, cercetător senior la Bruegel, un thinktank din Bruxelles, a declarat că nu este clar ce a cauzat problema inițială, dar după aceea sistemul a suferit „deconectări în cascadă ale centralelor electrice” – inclusiv la una din Franța – când frecvența rețelei a scăzut sub standardul european de 50 de herți.

 

Ar fi putut fi vorba de atac?

Președintele Consiliului European, António Costa, care a fost prim-ministrul Portugaliei între 2015 și 2024, a declarat că „nu există dovezi că a fost un atac cibernetic”, dar a avertizat că nici cauza finală nu este încă clară. Vicepreședinta senior a Comisiei Europene, Teresa Ribera, a declarat, de asemenea, pentru Radio 5 din Spania că nu există dovezi ale unui act deliberat care să fi cauzat pana.

Cu toate acestea, consiliul național de securitate al Spaniei a fost convocat luni pentru a evalua pana. Prim ministrul portughez Luís Montenegro a declarat că este prea devreme pentru a spune cu siguranță ce a cauzat pana de curent.

 

Au cauzat probleme conexiunile internaționale?

Taco Engelaar, director general la Neara, un furnizor de software pentru companiile de utilități energetice, a declarat că o defecțiune atât de mare este „extrem de neobișnuită”. Cu toate acestea, au existat exemple anterioare. În 2003, o problemă cu o linie hidroelectrică dintre Italia și Elveția a provocat o pană majoră în toată Italia timp de aproximativ 12 ore. O supraîncărcare a energiei electrice în Germania în 2006 a provocat pene în locuri îndepărtate precum Portugalia și Maroc.

„Interconectarea dintre țări este vitală pentru partajarea energiei curate, dar creează și noi căi pentru ca defecțiunile să se răspândească rapid”, a spus Engelaar.

Cu toate acestea, Zachmann de la think tank-ul Bruegel a spus că interconexiunile ajută și la prevenirea agravării problemelor. Interconectorul cu Franța va face „mult mai ușoară refacerea sistemului electric”. „Da, problemele se extind, dar, în același timp, sistemul mai mare acționează ca un tampon și previne escaladarea crizei”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *