Acasă » Interes general » Până la 50 mld. euro, distribuiți companiilor din UE în perioada 2008-2019 prin alocările gratuite de certificate CO2

Până la 50 mld. euro, distribuiți companiilor din UE în perioada 2008-2019 prin alocările gratuite de certificate CO2

29 iunie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Un nou studiu al companiei de consultanță CE Delft din Bruxelles, publicat în luna iunie 2021, arată că industria cu consum intensiv de energie din Europa a profitat de aproximativ 50 miliarde euro din 2008 până în 2019, ca urmare a alocării gratuite a certificatelor CO2 în cadrul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS), conform Carbon Expert.

Raportul firmei de consultanță de mediu CE Delft comandat de Carbon Market Watch evidențiază necesitatea de a pune capăt acestui eșec al pieței prin revizuirea normelor UE de pe piața carbonului.

Sectoarele care au profitat cel mai mult de alocări gratuite sunt siderurgia, rafinăriile, cimentul și sectoarele petrochimice. Raportul acoperă 18 țări ale UE și Regatul Unit. Cele mai multe profituri au fost generate în Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania.

Raportul a identificat trei moduri în care industria a obținut un profit total de până la 50 miliarde euro prin intermediul Schemei EU ETS din 2008 până în 2019:

  • Companiile au trecut „costurile” cotelor de emisie obținute gratuit în prețul produsului, plătite de consumatorul final. De exemplu, în sectorul siderurgic (12-16 miliarde EUR) și rafinării (7-12 miliarde EUR);
  • Companiilor li s-au acordat prea multe certificate de emisii gratuite pe care să le poată vinde pe piață, obținând astfel un profit. De exemplu, în sectorul cimentului (3,1 miliarde EUR) și al sectorului petrochimic (600 milioane EUR);
  • Companiile au cumpărat certificate internaționale CER, mai ieftine (permise până în 2020), pentru a-și îndeplini obiectivele și au putut să vândă cotele gratuite rămase pentru un profit pe piață. De exemplu, sectorul siderurgic (850 milioane EUR), rafinării (630 milioane EUR) și ciment (610 milioane EUR).

Aceste sume ar fi trebuit folosite pentru modernizarea tehnologiei, pentru a reduce emisiile de CO2, dar au fost deseori redirecționate în bugetul companiilor, inclusiv către plăți ale serviciului datoriilor acestora.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *