Parlamentul European a adoptat miercuri (15 februarie) proiectul de reforme ale pieței carbonului post-2020, care au ca scop reduceri mai mari ale gazelor cu efect de seră, protejând însă industriile mari consumatoare de energie.
Sistemul Uniunii Europene de comercializare a emisiilor (ETS), un sistem de permise bazat pe limitare și comercializare pentru a reglementa poluarea din industrie, a suferit de un exces de ofertă de la sfârșitul crizei financiare, prețurile scăzând și sporind nevoia de reformă, conform Euractiv.com.
Dar politicienii și națiunile UE sunt împărțite asupra modului în care poate fi cel mai eficient echilibrat sistemul, iar industria și grupurile de lobby pro-mediu se află în tabere complet opuse.
Eforturile de reformă au fost, de asemenea, umbrită de decizia Marii Britanii de a iesi din bloc, ridicând temeri privind părăsirea sistemului stabilit de UE, astfel prețurile scăzând și mai mult.
Proiectul, adoptat cu 379 voturi pentru și 263 împotrivă, a respins o propunere mai ambițioasă de mediu pentru eliminarea mai rapidă a permiselor de carbon excedentare din ETS – atrâgând critici din partea militanților climatici.
În schimb, menține propunerea executivului UE pentru limitarea emisiilor cu 2,2% pe an – așa-numitul factor de reducere liniară – până cel puțin în 2024.
Acordul de la Paris limitează încălzirea globală la nu mai mult de două grade peste nivelurile industriale.