Acasă » Interes general » Parlamentul lituanian interzice accesul la distanță al companiilor din China la dispozitive solare, eoliene și de stocare

Parlamentul lituanian interzice accesul la distanță al companiilor din China la dispozitive solare, eoliene și de stocare

14 noiembrie 2024
Eolian
energynomics

Parlamentul lituanian a adoptat o lege care a introdus articolul 733 „Cerințe de securitate pentru sistemele de control al dispozitivelor electrice” în legislația țării. Noua legislație va aborda riscurile asociate cu controlabilitatea de la distanță a invertoarelor fotovoltaice pe care Consiliul European pentru Producție Solară (ESMC) le-a evidențiat în ultima perioadă, spune asociația.

Legea prevede că sistemele de producere a energiei electrice și/sau de management al informațiilor și securitatea acestora în centralele solare și eoliene și dispozitivele de stocare a energiei cu o putere instalată mai mare de 100 kW trebuie să fie asigurate astfel încât entitățile din țări care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din Republica Lituania, conform Strategiei de Securitate Națională (China este inclusă în lista respectivă), să nu aibă acces la aceste sisteme care le-ar permite să gestioneze de la distanță parametrii de schimbare a puterii producției de energie electrică și/sau stocării energiei și pentru dispozitive de pornire/oprire. Operatorii de rețea nu trebuie să conecteze dispozitivele de producere a energiei electrice și/sau de stocare a energiei la rețelele electrice dacă securitatea sistemelor lor de control nu îndeplinește aceste cerințe.

Cerințele adoptate vor fi aplicabile de la 1 mai 2025, în timp ce centralele solare și eoliene deja instalate/finalizate și instalațiile de stocare a energiei ar trebui să îndeplinească cerințele până la 1 mai 2026, deoarece va fi necesară o fază de tranziție pentru schimbarea sistemelor de management al informațiilor respective.

”ESMC salută aceste schimbări importante incluse în lege. Ne așteptăm și așteptăm cu nerăbdare ca o astfel de decizie să fie reprodusă în celelalte state membre ale UE. Aplicarea criteriului de reziliență NZIA la toate centralele solare și eoliene și dispozitivele de stocare, indiferent de capacitățile de putere instalate, este o bună oportunitate de a preveni sistemele noastre de management al informațiilor de riscurile de control de la distanță”, spun oficialii asociației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *