###author###
Parlamentul pregăteşte un nou proiect de lege conform căruia contractele bilaterale energetice pe termen lung vor fi permise deţinătorilor de proiecte energetice regenerabile cu capacităţi totale instalate mai mici de 5 MW, au declarat pentru energynomics.ro surse din piaţă. Furnizorii de energie, prin vocea AFEER, solicitaseră permisiunea de a încheia contracte bilaterale directe pentru capacități regenerabile de până la 10 MW.
“Există aproape 600 de proiecte regenerabile blocate în prezent, cu capacităţi mici. Majoritatea finanţărilor au fost blocate în lipsa unor contracte ferme pe termen lung, dar şi în lipsa schemei-suport”, au declarat sursele citate.
În aşteptarea sistemului de subvenţionare prin tarif reglementat (feed-in tariff), majoritatea proiectelor finanţate în ultima perioadă în domeniul hidroenergetic au fost practic blocate, iar singurele proiecte care au primit bani din partea băncilor au constat în restructurarea unor investiţii.
Unul din impedimentele majore în asigurarea finanţărilor este lipsa predictibilităţii veniturilor, dată de imposibilitatea semnării unor contracte bilaterale de energie pe termen lung. Acestea au fost interzise pentru a preveni fraudele de tipul celor de la Hidroelectrica, unde energia s-a vândut la preţuri mici, pe contracte pe termen lung, unor intermediari.
Săptămâna trecută Zoltan Nagy, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE, a spus că Autoritatea a depus toată documentaţia necesară lansării sistemului de subvenţionare a energiei verzi prin tarife reglementate, însă Comisia Europeană întârzie să ia o decizie în acest sens.
Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, afirma recent că tariful feed-in va fi introdus din martie. Totodată, el susținea că Parlamentul va căuta și extinderea sistemului de sprijin prin feed-n până la unități cu putere instalată de 5 MW.
Conform propunerilor ANRE, producătorii de electricitate din surse regenerabile care dețin centrale cu o putere de până la 500 KW – 2 MW vor primi subvenţii sub forma unor tarife reglementate la care electricitatea va fi preluată garantat în sistem și care se vor situa între 69,4 lei și 167 de euro pe MWh.