Republica Moldova se va integra în piața comună europeană de energie înainte de a deveni stat membru al Uniunii Europene, odată cu intrarea în funcțiune a tuturor celor trei linii de interconexiune cu România, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău.
”Niciodată sectorul energetic din Republica Moldova nu a beneficiat de atâtea investiții într-o perioadă atât de scurtă ca în ultimii ani. Noi vorbim de investiții în linii de interconexiune. Noi vorbim de investiții în modernizarea stațiilor de generare, cogenerare, noi vorbim de investiții în regenerabile, noi vorbim de investiții de smart metering şi inclusiv cu elemente de cybersecurity. Deci noi acum investim în sectorul energetic probabil că mai mult decât am investit în precedenții toți 30 de ani de independență. Sigur că cel mai tangibil tip de investiții care se va face nu se va face în sistemul energetic, se va face la nivel de consumator, pentru că, din păcate, după 30 de ani de zile de şovăială, de ezitare, noi suntem o țară în care, deşi toți vorbesc cum putem să reducem tarifele, cum putem să reducem prețurile la energie, noi suntem extrem de risipitori. Republica Moldova astăzi consumă cam de două ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire comparativ cu media UE. Ceea ce înseamnă că noi avem facturi practic duble la exact acelaşi cost, indiferent de cât costă energia, noi plătim dublu pentru că cel puțin jumătate de energie o irosim”, a spus Parlicov.
Acesta a subliniat că interconexiunea Isaccea-Vulcăneşti este deja funcțională, iar Bălți-Suceava a intrat în proceduri de achiziție a lucrărilor de proiectare şi construcție, orizontul de timp pentru finalizare fiind sfârşitul anului 2027. O a treia linie, care s-a conturat doar în urmă cu câteva luni, Străşeni – Gutinaş, are estimat ca termen de finalizare sfârşitul anului 2028.
Ministrul moldovean al Energiei a precizat că investițiile actuale din sectorul energetic din Republica Moldova le depăşesc pe cele realizate în toți cei 30 de ani anteriori de independență, iar banii nu sunt o problemă în momentul de față, deoarece țara are un grad relativ scăzut al datoriei publice.
Victor Parlicov a vorbit şi despre sursele de aprovizionare cu gaze ale țării sale şi a menționat că pe parcursul anului 2023 Republica Moldova nu a consumat gaze de la Gazprom.
Totodată, oficialul moldovean a semnalat că există multe proiecte pe partea de energie regenerabilă, eoliană şi solară, şi a insistat asupra necesității unor proiecte de eficiență energetică, în contextul în care Republica Moldova consumă în prezent cam de două ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire comparativ cu media UE.