Legea supraimpozitării veniturilor lovește în producătorii onești de energie, deopotrivă, deși prin legiferarea ei s-a dorit penalizarea ”băieților deștepți”, spun oficiali ai organizației Patres, care reunește în principal producători independenți de energie regenerabilă, cu capital local.
Ei susțin că taxarea aplicată veniturilor, și nu profitului, afectează bilanțul producătorilor, de multe ori nevoiți să achiziționeze energie scump pentru a-și onora contractele, întrucât energia eoliană și solară nu pot fi produse în fluxuri constante (bandă). Apoi, trebuie ținut cont și de costurile cu dezechilibrele (de pe piața de echilibrare).
În plus, în piață a apărut problema inexistenței normelor de aplicare ale Legii 259.
”ANAF ar fi trebuit să publice normele de aplicare în 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, însă au trecut 45 de zile și nu s-a întâmplat nimic. Ar trebui depuse declarații fiscale, însă nimeni nu știe ce are de făcut, întrucât nu există norme”, au spus ei.
Totodată, intervenția statului în piață a dus la dispariția concurenței reale.
”Orice intervenție nu va duce decât la colapsul conceptului de piață. Ne-am întors la perioada de dinaintea liberalizării. E o situație de criză, nu suntem singurul stat în poziția asta. Trebuia intervenit, însă, deși intențiile au fost bune, negândind problema, în detalii, ajungi să generezi o problemă mult mai gravă”.
Oficialii Patres spun că legea nu a dus la ieftinirea prețului din piață, așa cum s-a intenționat, prețul energiei urcând de la 900 de lei/ MWh în momentul inițierii legii, la 1.500 de lei/ MWh, în prezent.
”Producătorii vor avea probleme, își vor reduce producția și rezultatul va fi contrar spiritului inițiativei inițiale. Mulți producători vor fi nevoiți să-și închidă unitățile. Problema e că nu avem suficiente capacități de producție, or, statul lovește exact producătorii”, au mai spus ei.