Bogdan Tudorache
Administrația Fondului de Mediu (AFM) a respins peste jumătate din dosarele prosumatorilor, depuse în cadrul programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, în mare parte din cauza expirării actelor, deși prosumatorii fuseseră asigurați că nu se va întâmpla acest lucru, susține asociația Patres.
”Susținător activ al Prosumatorilor în România, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România face un apel urgent la Prim-ministrul României, Dl Ludovic Orban și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe: Nu lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco! Ne exprimăm îngrijorarea și nemulțumirea față de modul incalificabil în care Administrația Fondului pentru Mediu gestionează un program național, mult așteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor. Decizia AFM de a respinge mai mult de jumătate dintre dosarele depuse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor, este contestată vehement de mii de români care se consideră nedreptățiți și vor depune contestații, mulți dintre ei deciși să își caute inclusiv dreptatea în instanță”, afirmă Patres.
”Programul AFM a întârziat nejustificat de mult. Am înțeles că este un program nou, care a dat bătaie de cap și a generat întârzieri, însă este deja prea mult. Au trecut doi ani și nici un prosumator nu și-a făcut instalația. Au fost respinse circa 13.000 de dosare. Cel puțin în cazul dosarelor aprobate, procedurile trebuie demarate de urgență.
Pentru restul dosarelor, cele respinse și care vor fi contestate, noi am identificat două cauze: una din ele – nu se vede ștampila, sau lipsește ștampila pe atestatul de certificare fiscală – or, în plină pandemie, când birourile fizice au fost închise, iar ștampila nu mai este obligatorie prin lege, când cea mai mare oportunitate este digitalizarea, să respingi dosare din acest motiv este cel puțin discutabil. AFM ar fi trebuit să le aprobe pe toate.
Apoi, în cazul a mii de dosare, grosul celor respinse, AFM spune că actele sunt expirate– extrasul CF, certificatul de atestare fiscale la bugetele local și bugetul de stat. Dar tot AFM, anul trecut, în octombrie, spunea că va accepta aceste dosare.
Conform unui comunicat al AFM din data de 30 octombrie, se susține că ”toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării. În același timp, un comunicat al Ministerul Mediului a stipulat același lucru”, au declarat, pentru energynomics.ro, oficialii Patres.
Din listele publicate de AFM, situația se prezintă astfel: dosare declarate admise – 12.718, dosare declarate respinse – 13.337.
”Un număr surprinzător și inexplicabil de mare de dosare care nu se califică pentru finanțare. Se invocă, într-un comunicat al AFM, că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. Patres nu poate fi de acord cu motivele de respingere care nu sunt întemeiate în cele mai multe cazuri. Dorim, pe această cale, să semnalăm aspecte care ne îndreptățesc să ne adresăm Dlui Ludovic Orban, Prim-ministru, să intervină pentru buna funcționare a unui program de interes național. Cerem insistent Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe, să ia atitudine și să intervină ca AFM să reconsidere dosarele respinse”, susține Patres, într-un comunicat.
”Marea majoritate a dosarelor sunt respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că aceste acte când au fost depuse la instalatori erau valabile. Nu este vina cetățenilor/instalatorilor că s-a suspendat pentru o perioadă depunerea dosarelor pe motiv de suspiciuni de fraudă la AFM”.
“Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și instalatorilor. După îndelungi așteptări și disfuncționalități repetate, pe care vedem că AFM nu și le asumă, mii de oameni se trezesc că sunt respinși pe motive parcă inventate tocmai ca programul să nu funcționeze. Contestațiile, procesele înseamnă timp pierdut și bani pentru cei care au sperat că pot avea acces la finanțare și să devină prosumatori. Totodată, înseamnă un potențial blocaj al activității AFM”, susține Viorel Lefter, Președintele Patres.
Pe lângă reconsiderarea dosarelor respinse, Patres solicită implementarea digitalizării pentru Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, coroborat cu pandemia COVID-19.
“Debirocratizarea și digitalizarea sunt cea mai mare oportunitate pentru România în această criză. Ar trebui, cu toții, să încurajăm acest proces. Solicităm AFM să reconsiderare de urgență dosarele respinse astfel încât să nu se compromită definitiv programul. Astfel de situații critice datorate unor bâlbe ale autorităților pot duce la decredibilizarea totală a însăși ideii de Prosumator în România, în contextul în care Green Deal-ul este cel mai important obiectiv al Uniunii Europene în următoarea decadă”, precizează Viorel Lefter.