Acasă » Regenerabile » PATRES: România trebuie să crească ținta pentru regenerabile, așa cum recomandă Comisia Europeană

PATRES: România trebuie să crească ținta pentru regenerabile, așa cum recomandă Comisia Europeană

15 octombrie 2020
Eolian
energynomics

România poate și trebuie să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030, având în vedere abundența resursei regenerabile, cere Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile – PATRES, într-un comunicat de presă.

După evaluarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), în forma revizuită transmisă de MEEMA, Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică și să acționeze suplimentar față de angajamentele asumate. Ținta de regenerabile, stabilită la 30,7% la nivelul anului 2030, este catalogată de Comisia Europeană ca fiind “slabă” (ca nivel al ambiției), în condițiile în care potențialul României este de 34%.

Printre alte măsuri transmise cu titlu de recomandări, Comisia Europeană “invită” România să acționeze pentru stimularea producției de energie din surse regenerabile.

În acest context, PATRES face un nou apel la autorități să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene, solicitând un angajament ferm și corect din partea acestora pentru viitorul verde al energiei în România.

“Dat fiind potențialul țării noastre, recomandările Comisiei Europene nu ar trebui să ne ia prin surprindere. Noi susținem că România ar trebui să țintească o cotă de cel puțin 35%, având în vedere abundența resursei regenerabile pe teritoriul țării noastre”, declară Viorel Lefter, Președinte PATRES. “Din păcate, asistăm de mulți ani la un blocaj, energia din surse regenerabile fiind tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”.

PATRES consideră că România are potențialul de a realiza tranziția energetică de la surse de energie poluante către regenerabile. Sunt multe provocări și este nevoie de un angajament ferm din partea autorităților române, care să ia deciziile corecte pentru viitorul energiei în România.

Despre PATRES

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *