Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), care reprezintă mai multe companii mici cu capital românesc în domeniu, solicită Guvernului modificarea OUG privind Legea 220/2008 a regenerabilelor argumentând că aceasta „sacrifică investitorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor, avantajând în mod evident producătorii integrați”.
Într-un comunicat de presă, PATRES solicită noului Prim Ministru, Sorin Grindeanu, ca forma finală a OUG să conțină soluții echitabile pentru toți producătorii din sectorul regenerabilelor. ”Lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment, propunerea de ordonanță fiind deja pe circuitul de avizare, urmând să fie înaintată în scurt timp Guvernului spre aprobare”, susțin investitorii din sectorul regenerabilelor și membri ai organizației patronale.
“Deși există o serie de aspecte pozitive în proiectul de OUG, cum ar fi prelungirea duratei de viață a certificatelor verzi și creșterea marginală a numărului de certificate absorbite anual, mecanismul propus avantajează masiv producătorii integrați și nu aduce lichiditate suplimentară celorlalți producători”, a menționat președintele PATRES, Viorel Lefter.
PATRES susține că în condițiile în care certificatele verzi nu mai expiră, supraoferta va crește an de an. ”Dezechilibrul cerere și ofertă devine din ce în ce mai mare, fapt ce va conduce la o presiune din partea furnizorilor asupra producătorilor pentru a le cumpăra certificatele verzi”.
În aceste condiții, reprezentanții PATRES propun introducerea unui amendament care să impună operatorilor economici să achiziționeze atât anual, cât și trimestrial, #minim o cotă procentuală, stabilită prin hotărâre a Guvernului din cantitatea necesara de certificate verzi pentru îndeplinirea cotei obligatorii doar prin intermediul pieței anonime spot de certificate verzi”, se mai arată în comunicat.
Prin introducerea amendamentului, furnizorii ar fi obligați, pentru intervalul 2017-2018, ca minim 50% din cantitatea necesară de certificate verzi să fie achiziționată din piața spot, fără alte costuri din partea producătorilor.
“O astfel de măsură va limita în mod cert distorsiunile, va fluidiza piața de certificate verzi și va egala șansele de vânzare ale producătorilor (integrați sau neintegrați) pe piața anonimă. Totodată, va conduce la prețuri corecte pe piața en-gros de energie, iar producătorii nu vor mai fi obligați de furnizori (cel puțin pentru 50% din cantitatea de certificate verzi necesară) să acorde discount-uri masive, fie sub forma unui preț redus al energiei, fie sub alte forme”, a precizat Lefter.
În urma unui chestionar transmis de PATRES, investitorilor din sectorul regenerabilelor și membrilor organizației patronale cu privire la amendamentul propus, peste 200 de investitori au răspuns prompt, fiind de acord cu îmbunătățirea proiectului, care urmează să fie aprobat de Guvern.
”Ne exprimăm speranța că, în ultimul ceas, autoritățile vor reacționa la apelul disperat al investitorilor și că va fi aprobată o Ordonanță de urgență care să elimine discriminarea prin promovarea de soluții echitabile pentru toți producătorii de E-SRE, inclusiv pentru investitorii mici și mijlocii, astfel ca noul act normativ să fie dedicat sectorului regenerabilelor”, a mai menționat Lefter.
În momentul de față, din PATRES fac parte 94 de de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.