Acasă » Electricitate » Păun, ACUE: Necesarul de investiții în rețele de distribuție este de 15,6 mld. euro pentru perioada 2020-2030

Păun, ACUE: Necesarul de investiții în rețele de distribuție este de 15,6 mld. euro pentru perioada 2020-2030

15 mai 2024
Digitalizare
energynomics

Necesarul de investiții în rețele de distribuție este de 15,6 miliarde de euro pentru perioada 2020-2030, din care circa 9 miliarde euro trebuie atraşi în plus față de ce au planificat deja operatorii de distribuție din fonduri proprii şi din fondurile europene atrase pentru perioada următoare, a declarat Cristina Păun, director adjunct al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Obiectivele PNIESC (Planul Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, n.r.) pot fi atinse numai cu pregătirea şi adaptarea rețelelor de distribuție a energiei electrice. O analiză ACUE estimează că necesarul de investiții pentru perioada 2020-2030 este de 15,6 miliarde de euro. Din aceştia, circa 9 miliarde de euro sunt bani suplimentari care trebuie atraşi în plus față de ce au deja planificat operatori de distribuție din fonduri proprii şi din fondurile europene atrase pentru perioada următoare. Sectorul de distribuție este în competiție cu alte sectoare şi trebuie să fie suficient de atractiv pentru a atrage aceste fonduri suplimentare private. Acest lucru se poate face printr-un cadru de reglementare stimulativ şi o remunerare adecvată a capitalului pentru investiții”, afirmat Cristina Păun, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, consumatorii au nevoie de o rețea stabilă, de un serviciu de distribuție calitativ, de o rețea rezilientă şi de investiții.

„Consumatorii şi prosumatorii încep să aibă un rol activ în sistemul energetic. Pe lângă nevoile pe care le cunoşteam până acum, aceştia încep să aibă alte tipuri de consumatori, cum sunt pompele de căldură, consumatorii mai mari mari în zonele rezidențiale, cum sunt maşinile electrice”, a mai spus Cristina Păun.

În opinia sa, digitalizarea rețelelor trebuie susținută în noul cadru de reglementare pentru următorii 5 ani, care să impulsioneze investițiile în această zonă, atât în partea hardware, cât şi în partea software „pentru că investițiile în digitalizare sunt integrate în rețele şi trebuie să fie integrate şi dacă vorbim de prosumatori”.

„Sunt soluții de digitalizare în interiorul gospodăriilor prin care prosumatorul poate să-şi dirijeze consumul pe timpul zilei în momentul în care produce, să pornească anumiți consumatori din casă pentru a consuma energia produsă sau să investească în baterii de stocare, lucru pe care noi îl susținem de ceva vreme, astfel încât să mute producția din timpul zilei cât mai aproape de momentul de seară, când are nevoie să consume mai mult”, a adăugat reprezentanta ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *