Acasă » Petrol și Gaze » Pe lângă gaz, BSOG va produce energie regenerabilă și hidrogen

Pe lângă gaz, BSOG va produce energie regenerabilă și hidrogen

25 martie 2022
Interviuri
Bogdan Tudorache

Offshore-ul românesc este cea mai sigură și mai valoroasă sursă de gaze pentru țară. Dacă proiectele de la Marea Neagră nu ar fi fost blocate în mod susținut de-a lungul anilor, producția de gaze din proiectul de dezvoltare Midia (MGD) al BSOG ar fi început deja în urmă cu 10 ani, ne-a spus Mark Beacom, director executiv al Black Sea Oil and Gas (BSOG), în cadrul unui interviu exclusiv acordat Energynomics. El a adăugat că BSOG are în vedere dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă – un proiect solar, unul eolian, precum și dezvoltarea la scală largă a producției de hidrogen offshore.

Care este strategia de dezvoltare a BSOG în Europa de Sud-Est și Centrală și de Est pentru viitorul apropiat? Când vor fi extrase primele volume de gaze și ce investiții mai urmează?

Zona geografică de interes pentru noi este România. Din perspectivă de business, proiectul MGD reprezintă prioritatea noastră numărul unu. Infrastructura proiectului nostru are capacitatea de a găzdui producția iminentă de gaze din zăcămintele noastre Ana și Doina, gazele provenite de la alte descoperiri făcute în platoul continental românesc al Mării Negre. Preconizăm că aceasta va oferi un avantaj semnificativ pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde atât în timpul exploatării, cât și după epuizarea zăcămintelor de gaze Ana și Doina.

Mai precis, BSOG oferă în prezent posibilitatea dezvoltării rapide și a altor descoperiri de gaze făcute în platoul continental românesc al Mării Negre, astfel asigurând României posibilitatea dezvoltării resurselor offshore în cel mai rentabil și oportun mod.

În plus, BSOG evaluează trei proiecte de energie regenerabilă pe care intenționează să le dezvolte pe termen scurt și mediu: parc fotovoltaic pe uscat pe terenurile disponibile ale proiectului MGD, pentru alimentarea cu energie a stației de tratare a gazelor și a utilizatorilor industriali din vecinătate; funcționarea unei mici centrale pilot pe bază de hidrogen pe platforma de producție Ana din largul mării pentru acoperirea necesarului de energie al platformei și reducerea necesarului actual de energie generatoare de emisii, dar și pentru acumularea de cunoștințe privind viabilitatea dezvoltării în viitor a unor proiecte la scară largă pe bază de hidrogen pe amplasamentul platformei Ana, dar și dezvoltarea unui parc eolian în largul mării într-un zonă de-a lungul coridorului conductei de gaze din proiectul MGD, optim poziționată pentru a aduce la țărm energia produsă în larg.

Pe termen lung, odată cu epuizarea zăcămintelor de gaze Ana și Doina, intenționăm să demarăm la scară largă producția de energie pe bază de hidrogen în largul mării, deoarece aceasta ar reprezenta cel mai bun mod de utilizare a infrastructurii MGD existente. BSOG va continua să investigheze dacă cel mai eficient mod de utilizare a infrastructurii MGD după epuizarea zăcămintelor de gaze Ana și Doina va fi producția de hidrogen, stocarea carbonului sau alte utilizări.

Suntem convinși că, prin cooperarea constructivă a tuturor părților implicate în construcția proiectului MGD, producția de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022.

Ați rezervat deja capacitate pentru transport, iar daca da, pe ce conducte?

Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Național de Transmisie a Gazelor operat de Transgaz la stația de măsurare a gazelor aflată în perimetrul stației de tratare a gazelor.

Care este mixul energetic optim pe care României ar trebui să-l dezvolte în viitor și cum rămâne cu interconexiunile cu Ucraina și Republica Moldova – cum vor ajuta acestea regiunea?

România dispune de aceste resurse unice și incredibile de gaze naturale în Marea Neagră, deja descoperite și abundente, dar, din păcate, nu a reușit să fructifice această oportunitate extraordinară. În schimb, au loc continuu dezbateri și analize despre posibile alternative nerealiste și teoretice de furnizare de gaze către România. Cea mai sigură și de mare valoare sursă de gaze pentru țară este offshore-ul românesc care a rămas nedezvoltat, la ușa României. Dacă aceste proiecte din Marea Neagră nu ar fi fost blocate în mod continuu de-a lungul anilor, producția de gaze din proiectul MGD al BSOG ar fi început în urmă cu 10 ani, iar celelalte descoperiri din zona de apă de mare adâncime ar fi fost acum în curs și ar fi fost făcute noi descoperiri în largul mării, care ar fi continuat să ofere un potențial economic uriaș și independență energetică deplină în beneficiul țării. În ceea ce privește regiunea, România ar fi putut să-și depășească cu mult propriile nevoi și ar fi fost pusă în poziția de invidiat de a putea furniza gaze sigure și prietenoase vecinilor săi și țărilor UE.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *