ENGIE dezvoltă rețeaua de gaze, dar și țintește 1.000 MW în proiecte verzi. Astfel, ENGIE va continua să investească în întreținerea și modernizarea sistemului de distribuție de gaze, unde operează 22.600 km de rețele. În același timp, compania își propune să atingă 1.000 de MW instalați în capacități regenerabile până în anul 2030, susține Nicolas Richard, CEO al ENGIE Romania.
Cum arată strategia ENGIE în România, în contextul mai larg al poziționării grupului la nivel global?
Grupul ENGIE are o strategie globală de dezvoltare care decurge din ambiția de a accelera tranziția către o economie neutră în emisii de carbon până în 2045. Astfel, și strategia locală de dezvoltare contribuie la atingerea acestui obiectiv ambițios.
La ENGIE Romania ne concentrăm investițiile pe trei axe: dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă, acompanierea clienților în procesul de decarbonare prin dezvoltarea și oferirea de soluții energetice, precum și modernizarea și extinderea sistemului de distribuție de gaze. În egală măsură, ne pregătim pentru a dezvolta gaze verzi, valorificând infrastructura existentă și adaptând-o pentru această tranziție.
ENGIE va continua să investească în întreținerea și modernizarea sistemului de distribuție de gaze, unde operează 22.600 km de rețele. De la privatizare, ENGIE a extins rețeaua cu 8.000 km, investind 1,021 miliarde de euro doar în această direcție. Doar în anul 2022, a fost alocat un buget de circa 555 milioane lei acestui obiectiv.
Punctul central al strategiei de investiții a continuat să fie, de asemenea, dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă, atât de necesare pentru realizarea tranziției energetice, Grupul ENGIE având drept obiectiv de a pune în funcțiune, anual, 4 GW de energii verzi, la nivel mondial. În prezent, ENGIE Romania deține o capacitate instalată de energie eoliană și solară de 121 MW, ceea ce plasează compania pe locul 6 în topul jucătorilor de pe piața locală. Ambiția noastră este de a continua să dezvoltăm această capacitate și să atingem 1.000 de MW instalați până în anul 2030.
O altă zonă de interes pentru companie este implementarea de soluții descentralizate de producție de energie din surse regenerabile pentru clienți. Am observat o creștere a apetenței clienților pentru acest tip de soluții determinată de două motive: unul de ordin pragmatic, fiind o soluție optimă pentru a atenua creșterile de preț pe care le cunoaște energia convențională și altul de a contribui la decarbonizare, un subiect din ce în ce mai prezent în toate domeniile.
Care sunt cele mai importante obiective realizate în ultimul an?
Generarea de energie electrică prin montarea de panouri fotovoltaice este, de asemenea, o soluție la care recurg tot mai mulți clienți, fie că vorbim de companii sau de clienți casnici. Beneficiile acestei soluții sunt atât de natură economică, cât și din perspectiva reducerii emisiilor de CO2. Pentru ca autonomia energetică a clienților să devină o alternativă, este nevoie de investiții în rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice care să permită conectarea potențialilor utilizatori.
Unul dintre proiectele remarcabile pe care compania le deține în portofoliu, este parteneriatul cu Saint-Gobain România pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic pe un sit industrial din România, amplasat pe terenul fabricii de sticlă din Călărași. Acesta reprezintă încă un pas important spre consolidarea expertizei noastre în oferirea de soluții energetice verzi, personalizate pentru nevoile clienților noștri. Totodată, în contextul dinamic și volatil al pieței de energie, producția de energie electrică din surse regenerabile pe situl clientului nostru reprezintă o soluție sustenabilă, care oferă predictibilitate asupra costurilor și, în același timp, o reducere semnificativă a amprentei de carbon.
ENGIE Romania a realizat pentru Saint Gobain un proiect la cheie, de la proiectare, instalare, operare, la finanțare. Parcul fotovoltaic are o capacitate instalată de 8,6 MWp și este construit din 15.760 module de panouri fotovoltaice bifaciale, o tehnologie de ultimă generație de captare a energiei solare care oferă un randament energetic mai bun și o utilizare mai eficientă a suprafeței. Panourile și cele 80 de invertoare și stringuri sunt susținute de o structură metalică de tip traker, care urmărește poziția soarelui, îmbunătățind astfel performanța instalației.
Parcul fotovoltaic va aduce două beneficii majore pentru fabrica de sticlă Saint-Gobain și pentru mediu. În primul rând, va asigura aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al fabricii, ceea ce va conduce la o reducere semnificativă a costurilor cu energia și va spori competitivitatea fabricii. În al doilea rând, prin utilizarea energiei solare, se vor evita emisiile de peste 2.400 de tone de CO2 pe an, contribuind în acest fel la protejarea mediului și la reducerea impactului asupra schimbărilor climatice.
Cantitatea de energie verde produsă este estimată la peste 14.000 MWh/an și va fi folosită exclusiv pentru autoconsum.
În contextul reconfigurării modelelor tradiționale de achiziție a energiei, ENGIE Romania vine în sprijinul clienților săi oferindu-le soluții predictibile de achiziție a energiei electrice din surse regenerabile, benefice totodată și pentru protejarea mediului înconjurător. Din seria proiectelor importante implementate în 2023, menționez și semnarea contractului de vPPA (virtual Power Purchase Agreement) între ENGIE Romania și companiile parte din Grupul Orange România, care constă în achiziționarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung.
Prin acest contract, semnat pe o perioadă de 6 ani, Orange, în România, își va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară. Sprijinim, în acest fel, companiile Orange din România în procesul de decarbonare a activității lor și de atingere progresivă a obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon, unul care ghidează și activitatea ENGIE. Contractele de tip vPPA, așa cum este cel semnat între ENGIE Romania și Orange, sunt o exemplificare a strategiei grupului nostru de a le propune clienților energie electrică verde și de a le oferi predictibilitate asupra costurilor cu energia, fiind un bun exemplu despre cum, într-o piață cu fluctuații mari de prețuri cum este aceea a energiei, companiile se pot asigura, prin acest tip de contract, că desfășoară o activitate sustenabilă economic și din perspectiva obiectivelor de mediu.
Contractele de tip vPPA asigură predictibilitate asupra costurilor cu energia, într-o piață cu fluctuații mari de prețuri cum este aceea a energiei. Astfel, companiile se pot asigura că desfășoară o activitate sustenabilă economic și din perspectiva obiectivelor de mediu.
Având în vedere că transportul reprezintă una dintre principalele surse de poluare în România, ne-am concentrat eforturile asupra propunerii clienților noștri de a adopta soluțiile alternative de mobilitate ecologică, complete și integrate din portofoliul ENGIE. Acestea includ stații de încărcare electrică alimentate cu energie din surse regenerabile pentru autovehicule, consultanță, instalare, întreținere și gestionare continuă a infrastructurii necesare, precum și monitorizarea digitală a activității.
Care sunt proiectele din domeniul energiilor regenerabile deținute de ENGIE?
O direcție strategică importantă este dezvoltarea energiilor regenerabile, atât la nivel global unde Grupul ENGIE are ca obiectiv de a pune în funcțiune 4 GW de energie anual, cât și local. În prezent, ENGIE Romania are o capacitate de 121 de MW de energie regenerabilă în funcțiune, propunându-și să ajungă la 1.000 de MW până în 2030.
Pentru a susține și pentru a atinge acest obiectiv strategic privind dezvoltarea energiilor regenerabile, există proiecte în curs de dezvoltare, iar unele dintre acestea se vor concretiza în următorii ani, pentru a crește potențialul pentru semnarea de acorduri de achiziționare a energiei verzi (PPA) și furnizarea de energie verde în portofoliul ENGIE Romania.
Cel mai recent proiect greenfield dezvoltat de echipele ENGIE este parcul fotovoltaic de la Gemenele, județul Brăila. Amplasat pe un teren de 14 hectare, lângă parcul eolian Gemenele pe care l-am pus în funcțiune la începutul anului 2013, parcul fotovoltaic va avea o capacitate instalată de 9.316 MWp și va fi construit în următoarele luni. La finalizarea șantierului, cele două parcuri vor avea aceleași puncte de conectare la rețea și vor deveni una dintre primele centrale hibride din surse regenerabile din România. Fiecare kWh produs de noua centrală fotovoltaică va reduce cu 0,3-0,5 kg nivelul de CO2. Astfel, economia anuală estimată de CO2 se ridică la aproximativ 3.900 de tone.
ENGIE Romania deține, în România, două parcuri eoliene cu o capacitate de aproape 100 MW, în județele Brăila și Galați, și patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de aproape 24 MW, în județele Arad, Harghita, Buzău și Teleorman.
Cum răspunde ENGIE la deficitul național de forță de muncă calificată pentru a asigura o continuitate meseriei de instalator?
În contexul unui deficit național de forță de muncă calificată și din dorința de a asigura o continuitate meseriei de instalator, ENGIE Romania a lansat, în 2018, propriul program de învățământ profesional în sistem dual, “Energie pentru meseria mea”, care are ca scop specializarea viitorilor meseriași în distribuția de gaze naturale și servicii energetice. Școlarizarea elevilor în sistem de învățământ dual, care îmbină activitatea teoretică cu cea practică, le conferă acestora oportunitatea de a avea un loc de muncă stabil, într-o companie prestigioasă din sectorul energetic.
Astfel, în 5 ani de la debutul acestui program, ENGIE a pregătit 215 elevi din București și din alte trei orașe ale țării, să obțină calificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaz, investind aproximativ 11.000.000 de lei în acest proiect. Primele două generații de elevi au obținut deja certificarea, 114 din cei 115 absolvenți fiind astăzi angajați într-una din filialele Grupului. O nouă generație de aproximativ 50 de elevi se pregătește să fie înrolați în programul de învățământ profesional pentru anul școlar 2023-2024.
Elevii care optează pentru programul de învățământ profesional în sistem dual “Energie pentru meseria mea” au avantaje financiare multiple, de până la 1.050 de lei lunar. Suplimentar față de bursa lunară acordată de statul român, în valoare de 200 de lei, ENGIE Romania oferă: bursă lunară în valoare de 500 de lei; bursă de merit în valoare de 200 de lei, în funcție de rezultatele școlare, supliment de 150 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport pre-urban sau a cazării în regim de semi-internat, masă de prânz pe toată durata practicii, condiții excelente de practică, sub îndrumarea mentorilor cu experiență, certificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, oportunitatea de a se angaja în cadrul uneia dintre filialele companiei, Distrigaz Sud Rețele și ENGIE Servicii, la finalul celor trei ani de studii.
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din decembrie 2023 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.