Miercuri, 9 aprilie 2025, Energynomics în colaborare cu Green Energy Expo & Romenvirotec, organizează conferința „Ziua Energiei cu Energynomics”, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bd. Mărăşti 65-67, pavilion B2 – o platformă ideală pentru a demonstra angajamentul companiilor față de inovații și soluții ecologice. De asemenea, conferința și expoziția vor expune cele mai recente evoluții în tehnologiile de energie regenerabilă și eficiență energetică. În pregătirea întâlnirii din aprilie, am discutat cu LONGi, unul dintre cele peste 500 de branduri care vor fi prezente.
Ce soluții inovatoare sau tehnologii noi a pregătit LONGi pentru vizitatorii la Green Energy Expo & Romenvirotec?
La Green Energy Expo & Romenvirotec, LONGi va lansa următoarea generație de module solare high-end cu back contact pentru piața românească – Hi-MO X10. Modulul se bazează pe noua tehnologie HPBC 2.0 de la LONGi și este echipat cu noua placă TaiRay de tip n, proprietate a companiei, și cu tehnologia de pasivare hibridă bipolară care aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența, caracteristicile mecanice și fiabilitatea. În plus, aceasta vine cu o structură 0BB (zero-bushbar), un design multistrat pentru o performanță sporită, precum și o tehnologie de optimizare a umbririi care reduce pierderea de putere de ieșire cu 70% în comparație cu modulele TOPcon. În ansamblu, Hi-MO X10 stabilește un punct de referință în materie de performanță, cu o putere maximă de 670 W, o eficiență a modulului de 24,8% și o eficiență a celulelor de 26,6%. Acesta depășește modulele TOPCon convenționale cu 30 W la aceeași dimensiune. LONGi își propune să atingă o capacitate de producție de aproximativ 50GW pentru modulele HPBC 2.0 până la sfârșitul anului 2025.
Cum influențează reglementările actuale și schemele de sprijin dezvoltarea sectorului fotovoltaic în România?
Există mai multe scheme de subvenționare (Case Verde, RepowerEU etc.) care sprijină penetrarea instalațiilor fotovoltaice atât în aplicații rezidențiale, cât și industriale. Aceste subvenții sunt esențiale pentru a sprijini creșterea în continuare a instalațiilor fotovoltaice care contribuie la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României.
Care sunt principalele provocări în integrarea energiei solare în sistemul energetic și cum pot fi acestea depășite?
Dacă ne uităm la piețele fotovoltaice mai mature, constatăm că, în general, în Europa există probleme tot mai mari în ceea ce privește rețeaua și capacitățile de echilibrare. Nu vorbim doar de blocaje la nivelul infrastructurii locale, ci și de nevoia de echilibrare ale energiei regenerabile care pun o presiune sporită asupra operatorilor sistemelor de transport (TSO). În consecință, costurile cu echilibrarea au crescut drastic, în special în țările cu capacități de echilibrare insuficiente. Datorită creșterii producției de energie electrică a energiei fotovoltaice, pe piețele cu o penetrare deja ridicată a energiei fotovoltaice, curba obișnuită a prețurilor zilnice ale energiei electrice s-a schimbat complet. În comparație cu orele de vârf zilnice foarte scumpe din trecut, se observă prețuri scăzute (sau chiar negative) în orele cu producție mare de energie fotovoltaică, în timp ce prețurile din primele ore ale dimineții și de la sfârșitul după-amiezii (când cererea de energie electrică este ridicată) vin la prețuri extrem de ridicate pe anumite piețe. Aceste provocări pot fi parțial depășite, de exemplu, prin tehnologii noi și mai bune de modulele solare. De exemplu, tehnologia cu back contact de la LONGi prelungește orele de producție a sistemelor fotovoltaice, oferind în același timp o performanță semnificativ mai bună în condiții de lumină redusă față de produsele obișnuite cu bară bus frontală (cu până la 18-20% peste TOPCON în timpul orelor de dimineață devreme și după-amiază târziu). Oricum, însă, e clar că soluția o reprezintă instalarea mai multor instalații și soluții de stocare a energiei electrice (utilizarea acestora pentru servicii de echilibrare sau chiar de arbitraj între prețurile energiei electrice la ore diferite), care va spori cu siguranță în următorii ani.
Ce fel de reticențe / temeri / neînțelegeri în rândul potențialilor clienți intenționați să abordați cu vizitatorii Green Energy Expo & Romenvirotec pentru a face tehnologiile solare mai accesibile și mai eficiente pentru aceștia?
Suntem convinși că modelul Hi-MO X10 va funcționa foarte bine în România, unde eficiența, durabilitatea și performanța la temperaturi ridicate sunt esențiale. În România, unde lumina abundentă a soarelui și temperaturile ridicate din timpul verii sunt factori cheie, coeficientul scăzut de temperatură de -0,26%/°C asigură pierderi minime de eficiență, oferind o producție de energie constantă și fiabilă chiar și în condiții de căldură maximă. Tehnologia de optimizare a umbririi îmbunătățește și mai mult performanța prin reducerea pierderilor de energie cu peste 70% în condiții de umbrire parțială, ceea ce face ca acest model să fie perfect pentru instalațiile de pe acoperișurile urbane.
Hi-MO X10 oferă un randament care se poate plasa cu între 3% și 9% mai mult decât în cazul unui TOPCon de aceeași dimensiune, ceea ce înseamnă că durata de recuperare a investiției este redusă considerabil. Având în vedere garanția de 30 de ani a modulului și costurile BOS semnificativ reduse ale centralei fotovoltaice, acest produs oferă o valoare adăugată clară pentru clientul final.
Cum vedeți evoluția pieței fotovoltaice din România și din regiune pe termen mediu și lung și ce rol își propune compania dumneavoastră să joace în acest context?
România este una dintre piețele cu cea mai mare rată de creștere din regiune în prezent și suntem destul de optimiști pentru anii următori. Cu toate acestea, penetrarea tot mai mare a instalațiilor fotovoltaice va spori presiunea asupra operatorului de sistem din România, așa cum am spus mai devreme. Acest lucru va duce la modificări ale reglementărilor, așa cum s-a întâmplat în alte țări (de exemplu, eliminarea contorizării nete la nivel anual în Polonia, Ungaria și Slovenia cu începere de la 01 ianuarie 2024). Acest lucru va schimba, de asemenea, proiectarea sistemelor fotovoltaice, deoarece stocarea va deveni o necesitate, și nu doar ceva dezirabil. În mod clar, pentru sectorul rezidențial, prețul energiei electrice va fi factorul-cheie în deciziile de investiții ale clienților.
Ne vedem la Green Energy Expo & Romenvirotec!