Trecerea bruscă la utilizarea exclusivă a hidrogenului verde pune România în riscul de a deveni doar o piață de vânzare a certificatelor de carbon, iar acest lucru va avea ca efect creșterea nivelului de sărăcie energetică. Pentru a fi evitate aceste riscuri, România trebuie să utilizeze toate resursele primare de energie de care dispune, inclusiv gazul natural și energia nucleară, drept combustibil de tranziție în producerea hidrogenului.
”Energia nucleară este importantă pentru că trecerea bruscă la utilizarea doar a hidrogenului verde ar putea să transforme România doar într-o țară care va cumpăra certificate, iar acest lucru ne poate duce în viitor într-un risc de a fi săraci energetic. Cred că perioada tranzitorie este importantă”, a declarat Oana Ozmen, deputat PNL și secretar al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, cu prilejul conferinței „Proiectul Hidrogen – ce avem în România”, organizate de Energynomics.
Un grup de 18 parlamentari a inițiat în urmă cu doi ani consultări privind elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze producția de hidrogen, România fiind, conform afirmațiilor lui Ozmen, ”printre primele țări care încearcă să reglementeze piața hidrogenului”.
Potrivit lui Ozmen, această lege este necesară pentru a impulsiona piața și a stimula investițiile mai ales în proiecte care au ca obiectiv producerea hidrogenului verde și a celui cu emisii scăzute de carbon.
Inițiatorii proiectului legislativ optează pentru producerea hidrogenului folosind energia nucleară și reconversia gazului metan, însă ”se pare că azi din partea UE se dorește utilizarea a hidrogenului verde”. Cu toate acestea, energia nucleară e o componentă esențială, cel puțin în perioada de tranziție.
Pentru moment, țintele de utilizare a hidrogenului prevăzute în proiect sunt, potrivit lui Ozmen, ”rezonabile” și pornesc de la 0,5% începând cu 2025, pentru a ajunge la 4,5 % în 2030.
”Există o temere legată de țintele de energie verde, dar rămâne de văzut dacă ele vor rămâne acestea sau vor comporta modificări”, a spus deputatul.
Conferința „Proiectul Hidrogen – ce avem în România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul Aplind, Delgaz Grid, Horváth, Photomate și Transgaz.
Pingback: Pentru producția de hidrogen avem nevoie de toate tipurile de energie electrică - Piramid Energy