Acasă » Interes general » Pentru SUA şi România, energia vine imediat după statul de drept şi securitatea militară

Pentru SUA şi România, energia vine imediat după statul de drept şi securitatea militară

30 septembrie 2016
Explorare și producție
energynomics

Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, afirmă documentul comun semnat de guvernele din Statele Unite ale Americii și România, în urma celei de-a V-a ediții anuale a Dialogului de Parteneriat Strategic, desfăşurat la Washington, pe 26 septembrie.

Parteneriatul Strategic se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane. Cele două guverne au reafirmat aceste principii și s-au angajat să conlucreze asupra unei game de teme de interes.

Comunicatul dat publicităţii se referă mai întâi la „importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile”. Cooperarea în plan militar, pentru combaterea terorismului şi securitatea cibernetică este invocată imediat după aceea.

În paragraful dedicat energiei, Statele Unite ale Americii și România își exprimă susținerea pentru o piață regională mai transparentă, predictibilă, integrată, diversificată și competitivă. „Vom acorda prioritate schimbului de experiență în ceea ce privește elaborarea politicilor în domeniu și expertiza de cercetare. Acordăm o atenție specială realizării interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și accelerării dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră. Un regim de taxare transparent și stabil, care permite investiții suplimentare pe termen lung în sectorul de explorare și producție din România, precum și dezvoltarea de programe în domeniul energiei sustenabile pentru a combate schimbările climatice și a încuraja investițiile în sectoarele de tehnologii avansate din domeniul energiei din România sunt de importanță deosebită”, se afirmă în mesajul comun.

În continuare, se mai face referire la comerț și investiții: „Ne afirmăm susținerea pentru un Parteneriat Transatlantic ambițios, cuprinzător și reciproc avantajos privind Comerţul şi Investiţiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană”. În fine, educaţia, cercetarea şi Programul Visa Waiver constituie elemente de interes comun menţionate în finalul mesajului dat publicităţii.

Următoarea reuniune anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic se va desfăşura în România, la București, în anul 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *