Bursa Română de Mărfuri (BRM) poate continua activitatea de tranzacționare a gazelor naturale până la toamnă, când este preconizat ca OPCOM, bursa pieței de electricitate, să obțină și ringul gazelor.
În urma respingerii de către Camera Deputaților și a retrimiterii către Comisiile de specialitate a proiectului de modificare a legii gazelor, prin care OPCOM ar fi primit exclusivitate pe o piață a gazelor unde nu a fost activă, BRM are timp să introducă și noi instrumente de tranzacționare, mai flexibile, inclusiv derivative.
Între timp, tranzacțiile cu gaze de la BRM au explodat, investitorii temându-se probabil să fie obligați să tranzacționeze exclusiv pe cealaltă bursă, OPCOM, unde aproape nu au existat tranzacții pe gaze până acum iar instrumentele sunt mult mai rigide. ”Practic, un cadou făcut OPCOM și distrugerea unei piețe a gazelor unde până acum au avut loc peste 99% din tranzacțiile de gaze”, spune un specialist, referindu-se la mutarea ringului gazelor. ”Nu credeam că se va întâmpla asta într-o țară în care există libertate economică”, susține, la rându-i, Septimiu Stoica, președintele BRM.
Iar marii jucători preferă lichiditatea. ”Să câștige cel mai bun”, a declarat pentru energynomics.ro, CEO-ul Engie, Eric Stab. ”Pe noi ne interesează să nu fie împărțită în două lichiditatea, ci să avem un volum de tranzacționare acceptabil și un preț de referință dat de o lichiditate critică. În rest, vedem în toată lumea cum bursele mai mari înghit jucătorii mai mici”, a mai spus Stab.
Jucătorii susțin însă că BRM are instrumente mult mai flexibile decât OPCOM, mai mult, tranzacțiile au crescut foarte mult, iar în curând BRM urmează să introducă și alte instrumente, inclusiv derivative. ”Noile instrumente vor fi discutate săptămâna viitoare cu ANRE”, susține Florin Tudorache, șeful Ringului Gazelor de la BRM. ”În ultima perioadă au avut loc tranzacții foarte numeroase și de volum mare, începând cu luna mai și în special în iunie. Probabil volumele vor mai scădea în vacanță, însă asta a fost un semn clar că furnizorii au vrut să se asigure cu gaze înainte de o posibilă trecere la o altă bursă”, a comentat Tudorache.
”Suntem pe cale să obținem autorizarea și să avem produse derivative energetice, inclusiv pe activ-suport gaze…Vom începe cu futures, dar pe lângă produse plain-vanilla (simple, n.r.) vrem să avem și produse custom-designed (adaptate) pentru clienții noștri. Vom rezolva astfel și problema lichidității, pentru că vom avea jucători variați. Lumea financiar-bancară mondială are plasamente pe astfel de produse”, a mai spus Septimiu Stoica.
Comisia de Industrii din Camera Deputaților a modificat Legea 64 introducând un ring exclusiv al gazelor dedicat bursei de eletricitate OPCOM, organism autonom controlat de stat prin intermediul operatorului de transport al electricității, Transelectrica. Deputații au respins în plen proiectul săptămâna aceasta și l-au retrimis la Comisie, promițând rediscutarea lui în circa două săptămâni. ”Însă Parlamentul intră în vacanță în perioada iulie-august, iar cum în programul de guvernare este prevăzută modificarea Legii 123 în toamnă – probabil până în noiembrie- ne așteptăm ca și prevederile referitoare la ringul gazelor să fie adoptate până atunci”, au spus surse din piață.
Oficialii BRM spun că s-au adresat reprezentanților Comisiei Europene, care au blamat posibila translație a pieței gazelor, o mișcare caracterizată ca fiind anticoncurențială atât de jucătorii din piață, cât și de asociațiile profesionale (ROPEPCA). ”Până acum jucătorii au decis unde vor să tranzacționeze. Ar trebui lăsată piața să decidă”, a conchis președintele BRM.
Bogdan Tudorache