Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Perspective neclare pentru Gazprom, pe fondul sancţiunilor occidentale

Perspective neclare pentru Gazprom, pe fondul sancţiunilor occidentale

1 mai 2014
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Cu ocazia publicării rezultatelor financiare anuale, Gazprom a admis riscurile pe care sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, provocate de criza ucraineană, le va avea asupra profitului grupului. Deja, în 2013, profitul net a scăzut cu 7%, la 23 de miliarde de euro.

Tensiunile riscă să slăbească economia rusă şi să afecteze încrederea în stabilitatea economică şi politică a regiunii şi, în general, în investiţiile din Rusia, se arată în raport. Situaţia ar putea provoca declinul acţiunilor Gazprom, care sunt cotate şi la Londra, şi să afecteze accesul la finanţarea pe piaţa financiară.

Livrările de gaze către Europa sunt în pericol

O parte importantă din produsele Gazprom sunt vândute în Europa, grupul cumpără echipamente din regiune, unde deţine şi active, iar o parte din venituri sunt în valută. În aceste condiţii, sancţiunile vor avea un efect material asupra rezultatelor Gazprom, potrivit raportului.

În 2013, UE a cumpărat aproape o treime din necesarul său de gaze din Rusia.

Grupul Gazprom este deja implicat puternic în criză, avertizând autorităţile de la Kiev că va opri livrările de gaze dacă operatorul ucrainean Naftogaz nu va plăti datoriile, fapt care ar afecta şi livrările către Europa.

„Tensiunile politice şi economice dintre Rusia şi Ucraina au reaprins temerile legate de fiabilitatea livrărilor de gaze către Europa prin intermediul Ucrainei”, recunoaşte Gazprom în raport.

UE a cumpărat anul trecut aproape o treime din necesarul de gaze din Rusia şi încearcă să reducă această dependenţă prin identificarea altor surse de aprovizionare, în Norvegia, Africa de Nord şi, pe termen lung, în America de Nord, de unde vrea să cumpere gaze lichefiate.

Exporturi în creștere către Europa

Exporturile Gazprom în Europa, unde grupul obţine majoritatea veniturilor, au crescut anul trecut la 174 de miliarde de metri cubi. Preţurile în ruble au crescut, în condiţiile în care tarifele au fost fixate în valută, iar moneda rusă s-a devalorizat. Astfel, veniturile în ruble au avansat cu 15%, la 1.683 de miliarde de ruble (33,9 miliarde de euro).

Vânzările în Rusia, mai puţin rentabile, au urcat cu 4%, la 794 miliarde de ruble (16 miliarde de euro).

În total, cifra de afaceri a Gazprom a crescut cu 10%, la 5.249 de miliarde de ruble (105 miliarde de euro).

Vânzările către statele din fosta URSS, din care Ucraina este cea mai mare ţară, au scăzut puternic, cu 21%, la 420 de miliarde de ruble (8,5 miliarde de euro).

Gazprom a menţionat în raportul anual şi eforturile de reorientare către Asia şi de încheiere a unui prim acord cu China, dar negocierile decurg cu dificultate din cauza preţului.

Sursa
Mediafax

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *