Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Petroceltic: zăcăminte de hidrocarburi insuficiente la sonda Muridava-1

Petroceltic: zăcăminte de hidrocarburi insuficiente la sonda Muridava-1

energynomics

Petroceltic International a comunicat că a obținut rezultate dezamăgitoare de la unele dintre sondele sale de explorare din România, Egipt și regiunea Kurdistan, din Irak.

Sonda de explorare Muridava-1 din perimetrul Muridava (EX-27) (Petroceltic 40% – operator, Sterling Resources 40%, Petromar 20%) a forat la o adâncime totală de 2.747 de metri, fără să descopere cantități relevante de hidrocarburi din punct de vedere comercial. Puțul este în curs astupare și va fi abandonat, iar platforma va fi transferată în alte sectoare.

Brian O’Cathain, directorul executiv al Petroceltic, a declarat că „rezultatul forajelor de explorare este dezamăgitor, dar ne oferă o cantitate semnificativă de informații care ne va ajuta foarte mult să luăm o decizie în legătură cu viitoarea activitate în aceste perimetre”.

Petroceltic International plc este o companie independenta de explorare de petrol și gaze, cu activități preponderent în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Marea Mediterană și zona Mării Negre.

Insuficient petrol

În noiembrie 2013, compania a anunțat că prima sa sondă de explorare forată în zona de sud a perimetrului Cobălcescu Est a confirmat existența unor zăcăminte de gaze de bună calitate, însă nu suficient de mari și de accesibile pentru a fi exploatabile comercial.
Lucrările de foraj au fost efectuate de platforma de foraj GSP Prometeu, deținută și operată de firma românească Grup Servicii Petroliere (GSP) a omului de afaceri Gabriel Comănescu.

muridava-est-cobalescu-180413

Investiție de 20 de milioane de dolari, în 2013, 27 de milioane alocate pentru 2014

Petroceltic deține participații de câte 40% la fiecare dintre cele două blocuri. La Muridava, restul drepturilor de participare sunt deținute de cei de la Sterling (tot 40%) și Petromar (20%), iar la Cobălcescu Est – de Beach și Petromar (câte 30%). Cele două perimetre au o suprafață totală de aproximativ 2.000 de kilometri pătrați, într-o zonă cu ape de mică adâncime în vestul Mării Negre.

Prospecțiunile au fost realizate de Melrose Resources, companie preluată de Petroceltic în august 2012, într-o tranzacție de 165 de milioane de lire sterline (aproximativ 260 milioane dolari).

Compania irlandeză a realizat investiții de 20 de milioane de dolari, în 2013, pentru lucrări de explorare în cele două concesiuni offshore pe care le operează în sectorul românesc al Mării Negre. Pentru 2014, Petroceltic a anunțat investiții de 27 de milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *