Prețurile petrolului au crescut la un nou maxim al ultimelor 10 luni pentru a cincea sesiune consecutivă și urmau să înregistreze un al treilea câștig săptămânal, pe fondul restricționării ofertei, determinată de reducerile de producție din Arabia Saudită, în coroborare cu optimismul din piața chineză, relatează Reuters.
Până la ora 15:01 GMT, vineri contractele futures WTI au crescut cu 45 de cenți, sau 0,5%, la 90,61 dolari pe baril, iar cele futures pe Brent au crescut cu 4 cenți, până la 93,74 dolari pe baril. Contractele futures Brent crescuseră la 94,63 USD anterior, cel mai mare nivel din noiembrie 2022.
Ambii indici au crescut cu aproximativ 4% în această săptămână și sunt pe cale să atingă cea mai mare creștere trimestrială de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în primul trimestru al anului 2022.
Preocupările legate de aprovizionare continuă să fie o forță motrice pentru prețurile petrolului, deoarece Arabia Saudită și Rusia au anunțat luna aceasta o prelungire a reducerii producției de 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul acestui an, a declarat Fiona Cincotta, analist la City Index.
Datele producției industriale vânzărilor cu amănuntul din China, mai bune decât cele așteptate, au dat, deasemenea, un impuls prețurilor petrolului în această săptămână, condițiile economice ale țării fiind considerate cruciale pentru creșterea cererii de petrol pentru restul acestui an, a adăugat Cincotta.
Datele de vineri au arătat, de asemenea, că procesarea din rafinării a crescut cu aproape o cincime față de un an înainte, deoarece procesatorii au menținut ratele de rulare ridicate pentru a valorifica cererea globală în creștere de produse petroliere.