Acasă » Petrol și Gaze » Petrolul, gazul și cărbunele ar putea pierde două treimi din valoare până în 2070

Petrolul, gazul și cărbunele ar putea pierde două treimi din valoare până în 2070

5 iunie 2020
Petrol și Gaze
energynomics

Afacerile din domeniile petrolului, gazului și cărbunelui devin din ce în ce mai neprofitabile, întrucât rezervele fosile globale ar putea pierde în jur de două treimi din valoarea lor în următorii 50 de ani, scăzând de la aproximativ 39 de miliarde de dolari la 14 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat joi (4 mai) de către think think-ul britanic Carbon Tracker, transmite Euractiv Germany.

Motivul scăderii accentuate a valorii este oferta excesivă și scăderea cererii de petrol, în timp ce sursele regenerabile de energie se extind.

În studiul său Carbon Tracker s-a bazat pe modelele de calcul ale Băncii Mondiale. Cu toate acestea, acestea se bazează pe presupunerea că și cererea de combustibili fosili va fi în concordanță cu Acordul climatic de la Paris și va scădea cu 2% anual, deși acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.

Deși importurile de gaz în UE au crescut cu 8% în ultimul trimestru, cea mai mare parte sub formă de gaz natural lichefiat (GNL), Agenția Internațională pentru Energie (IEA) se așteaptă la o scădere semnificativă a surselor primare de energie fosilă în acest an. Raportul IEA prevede o cerere de petrol în scădere cu 9%, în timp ce nevoia de cărbune și gaze naturale ar putea scădea cu 8%, respectiv 5%.

Raportul afirmă că în fiecare an se investesc în jur de 5 trilioane de dolari în infrastructura fosilă. Lanțul global de aprovizionare este în valoare de 32 de trilioane de dolari, inclusiv în fabricarea de centrale electrice, mașini, camioane, aeronave și nave, precum și industria oțelului, cimentului, petrochimiei și aluminiului. Aceasta este susținută de investiții uriașe pe piețele financiare.

Potrivit studiului, aproape un sfert din acțiunile globale și 53% din obligațiunile din întreaga lume sunt investite în sectorul combustibililor fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *