Țițeiul a suferit pierderi pentru a treia săptămână la rând, iar tensiunile din Orientul Mijlociu nu au făcut altceva decât să prelungească agonia prețului, săptămâna trecută. Petrolul a revenit la niveluri apropiate de pre-OPEC deoarece atenția acordată rezervelor a fost mai importantă decât o criză geopolitică emergentă în Orientul Mijlociu, susține Ole Hansen, director al diviziilor Commodity & Strategy, Saxo Bank.
”Stocurile de petrol și combustibil americane au avut un salt surprinzător și au revenit la un maxim al ultimelor trei luni, în timp ce producția din Nigeria și Libia s-a îmbunătățit în continuare. Problema din Qatar a fost văzută până acum ca fiind negativă din punct de vedere al prețului, având un risc de respectare minimă sau chiar rupere a acordului curent de a reduce producția până în martie anul viitor”, spune Hansen.
Reînnoirea tensiunilor din Orientul Mijlociu nu a reușit până acum să adauge o primă de risc la prețul petrolului. Problema din Qatar evidențiază din nou tensiunile reprimate subterane dintre producătorii principali conduși de Arabia Saudită și susținuți de SUA, pe de o parte, și Iranul susținut de Rusia, pe de alta.
Pe termen scurt, piața estimează că posibila escaladare a problemei din Qatar ar putea afecta negativ petrolul datorită potențialului impact asupra capacității sau voinței producătorilor OPEC și non-OPEC să mențină reducerile curente de producție. Cu toate acestea, un conflict ar deveni fără îndoială un factor pozitiv în piață, iar prima de risc ar reveni ca reacție la temerile că livrările din regiune ar putea fi întrerupte.
Însă, în această etapă, riscul ca acordul de reducere a producției să se destrame este văzut ca fiind un pericol mai mare decât un conflict ce poate escalada. Lumea este în continuare inundată de petrol, iar pe piață ajung și mai mulți barili.
Royal Dutch Shell a anunțat ridicarea restricțiilor de export, valabile de 472 de zile, pentru câmpul său petrolifer Forcados din Nigeria. Acest lucru ar putea însemna ca acest câmp să crească producția la potențialul său de 250 000 barili pe zi.
Administrația pentru Energie, în raportul lunar „Perspectiva pe termen scurt în domeniul energiei” a ridicat prognoza de producție pentru SUA în 2018 la un record de 10 milioane barili/zi, ceea ce ar depăși recordul anterior de 9,6 milioane barili/zi stabilit în 1970. În această etapă, dată fiind lichidarea recentă, e posibil ca producătorii americani să se chinuie să atingă această țintă datorită scăderii economice, spune Hansen.
Vânzarea anticipată de către producătorii americani a început deja să încetinească, poziția brută short futures deținută de producători scăzând la cel mai mic nivel din ianuarie. Țițeiul WTI cu livrare în 2018 a scăzut cu 14% față de media observată în timpul primului trimestru. Creșterea săptămânală a producției SUA a scăzut la doar 1.000 barili/zi în ultimele patru săptămâni în comparație cu o medie de 28.000 barili/zi pe parcursul celor trei luni precedente.
Combinația dintre temerile cu privire la distrugerea rezervelor, pe măsură ce petrolul se apropie de jumătatea intervalului 40 de dolari, cererea în creștere pe măsură ce ne apropiem de trimestrul trei, o perioadă în mod tradițional mai puternică din punct de vedere al cererii și riscul unei escaladări în Orientul Mijlociu vor atrage probabil susținerea prețului și vor reduce riscul unor pierderi suplimentare față de nivelurile actuale.