Acasă » Petrol și Gaze » Petrolul recuperează din pierderile din „Lunea neagră”, dar perspectivele rămân incerte

Petrolul recuperează din pierderile din „Lunea neagră”, dar perspectivele rămân incerte

10 martie 2020
Consumatori
energynomics

Prețurile pentru acțiuni și contractele futures pe petrol s-au stabilizat sau chiar au crescut ușor după „Lunea neagră” în care temerile legate de coronavirus și de un potențial război al prețurilor între Arabia Saudită și Rusia au alimentat deprecieri masive în toate piețele.

După reducerea dramatică de luni a prețurilor petrolului, combinată cu deprecieri ale acțiunilor listate, atât titlurile financiare, cât și prețurile petrolului înregistrează mici reveniri la începutul zilei de marți.

Revenirea prețurilor la țiței

Prețurile la țiței au înregistrat o scădere masivă de circa 30%, luni, botezată deja „neagră” din cauza pierderilor enorme cu care s-au confruntat piețele bursiere globale. Declinul de peste 2.000 de puncte al indicelui american Dow Jones a impus o pauză de urgență în debutul ședinței de tranzacționare pentru limita vânzările încurajate de panică.

Totuși, prețurile la țiței cresc cu peste 6% marți recuperând o parte din pierderi. Cotațiile la țițeiul brut neprelucrat sunt susținute de speranța identificării unei soluții și a unor eventuale reduceri ale producției din SUA. Creșterile ar putea fi însă de scurtă durată, întrucât cererea de petrol continuă să fie afectată de impactul economic al epidemiei de coronavirus. Referința Brent se scumpea cu 2,52 dolari pe baril, sau 7,33%, până la 36,88 dolari pe baril, în apropiere de ora 07.00 GMT, în timp ce țițeiul american WTI urca cu 2,18 dolari (7%), până la 33,31 dolari pe baril.

Ambele valori de referință au scăzut luni cu 25%, până la cel mai scăzut nivel din februarie 2016, în urma celor mai ample deprecieri într-o singură zi din 17 ianuarie 1991, când prețurile petrolului s-au prăbușit la începutul războiului din Golf.

Arabia Saudită intenționează să-și crească producția la peste 10 milioane de barili pe zi (bpd) în aprilie, de la nivelul 9,7 milioane bpd în ultimele luni, au afirmat duminică două surse pentru Reuters. Regatul saudit a micșorat prețurile la export în weekend pentru a încuraja rafinăriile să cumpere mai mult. Rusia, unul dintre cei mai importanți producători mondiali alături de Arabia Saudită și Statele Unite, a declarat, de asemenea, că poate crește producția și că poate face față unor prețuri scăzute la țiței timp de șase până la 10 ani.

Companiile americane care produc hidrocarburi din șisturi s-au grăbit să-și reducă cheltuielile și ar putea decide reduceri de producție în urma deciziei OPEC de a livra suplimentar într-o piață globală afectată de reducerea cererii din cauza epidemiei de coronavirus.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că se așteaptă la o reducerea a cererii de petrol în 2020, pentru prima dată din 2009. Agenția și-a redus prognoza anuală și a anticipat că cererea va scădea cu 90.000 bpd în 2020, față de 2019.

Piețele de acțiuni

Indicele Nikkei din Japonia a deschis ziua cu un declin de 3%, dar a revenit pe creștere (circa 0,8%) în apropiere de ora 7 GMT. După scăderea de 6,5%, de luni, indicele sud-coreean s-a stabilizat marți pe o creștere de 0,4%. De asemenea, indicele australian ASX a început ziua cu o pierdere de 4%, dar a revenit la o creștere de 3% pe parcursul ședinței de tranzacționare.

Pe fondul panicii care a cuprins piețele din cauza COVID-19, președintele american Donald Trump a anunțat luni că va solicita Congresului să impună măsuri precum scutirea impozitului pe salarii pentru a mai calma temerile; dolarul a suferit pierderi masive în fața euro, a yen-ului și a francului elvețian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *