Exporturile de țiței din Rusia, cel mai mare producător din lume, au crescut de aproximativ șapte ori mai repede decât producția în primul trimestru, pe fondul scăderii prelucrării interne din această ţară, potrivit Bloomberg.
Exporturile ruseşti au crescut cu 7,4% față de anul precedent între ianuarie și martie, cel mai mare câștig al ultimilor nouă ani și depășind o creștere de doar 1,1% a producției, potrivit datelor Ministerului Energiei. Livrările de țiței interne către rafinării au scăzut cu 1,9%, şi conform OAO Rosneft , refinăriile simple nu ies în profit după căderea preţurilor din ultimul an.
„Rafinarea simplă se zbate în Rusia, eliberând petrol brut pentru export”, a declarat Ehsan Ul Haq-, analist senior la KBC Economics Energy din Londra. „Cererea internă este, de asemenea, foarte slabă din cauza situației economice. Este nevoie de timp pentru preţurile mici să aibă impact asupra producţiei de petrol brut, așa că abia spre sfârșitul anului s-ar putea ca livrările rusești să înceapă să scadă.”
Creșterea exportului din Rusia se adaugă presiunii asupra preţului barilului, deja în scădere cu circa 50% faţă de anul trecut, pe măsură ce stocurile mondiale cresc. Membrii OPEC, care produc circa 40% din petrol pe plan mondial, spun că nu vor reduce producția cu excepția cazului în care şi alți producători fac același lucru. SUA este pe cale să producă cea mai mare cantitate a sa din 1972.