Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Petrom: cererea de carburanți va creşte

Petrom: cererea de carburanți va creşte

4 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

România va avea o creștere economică de 2% – 3% anul acesta, ceea ce va duce și la o creștere a cererii de carburanți, deși consumatorii fac eforturi pentru a-și spori eficiența energetică, susține directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Ne așteptăm ca în România să fie o creștere economică, chiar dacă nu este la nivelul de anul trecut, de 2% — 3% care, automat va crește cererea de carburanți. Aceste posibile creșteri credem că vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficiența energetică, pentru că prețurile, chiar dacă scad, sunt încă ridicate, și atunci răspunsul consumatorului este să-și reducă factura. În aceste condiții, eforturile de eficiență energetică să se regăsească într-o cerere stabilă sau poate chiar în scădere pentru perioada următoare, de 3 — 5 ani”, a precizat Mariana Gheorghe, citată de Agerpres.

Ea a arătat că în primele șase luni din acest an piața a continuat să scadă pe toate produsele pe care compania Petrom le operează.

„La parte de retail carburanți, încă cu 2% (a scăzut piața — n.r.) după cinci ani de scăderi, în partea de gaz cu 5%, în partea de electricitate, 2%. Aceste scăderi, dacă ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar dacă ne uităm la evoluția ultimilor cinci ani, în fiecare an am avut astfel de scăderi. Când am venit în România, acum 8 ani, piața de gaze era în jur de 17 — 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 miliarde de metri cubi și în acest an cred că ne vom duce sub acest nivel. Iată că această schimbare a cererii este dramatică”, a mai spus CEO-ul Petrom.

În plus, „în domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic și al revoluției gazului de șist în prețuri. Dacă până acum jumătate de an vorbeam de un preț de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorită acestor factori externi, că prețul la gazul din România a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbări, atât în cerere cât și în prețuri se vor reflecta în industrie și la fiecare operator”, a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus că Petrom a investit 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani și se așteaptă ca investițiile să continue în același ritm, de un miliard de euro anual, „dacă sunt condiții de afaceri corecte și un mediu fiscal și de reglementare pozitiv, care sprijină investițiile. Acesta este costul tehnologiei, costul găsirii de noi resurse”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Petrom deține cea mai înaltă poziție a unei companii din România în Top 500 pentru Europa Centrală întocmit de compania de audit și consultanță fiscală Deloitte, locul 19. Ca și în anii anteriori, industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului 5 ocupat de România în clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde de euro.

MOL: Nivelul de acum al creșterii economice, insuficient pentru revenirea cererii de carburanți

Piaţa carburanţilor a scăzut în prima jumătate a anului cu 2% și va rămâne, probabil, afectată de nivelul modest al creșterii economice, nivel ce nu încurajează creșterea consumului de combustibil, consideră conducerea MOL România.

„Este greu să facem acum previziuni clare privind evoluţia pieţei până la sfârşitul anului, dar cel mai probabil piaţa va rămâne sub presiune. Nivelul creşterii economice nu pare să poată susţine o revenire a pieţei în acest an“, arată răspunsul companiei remis Mediafax.

La șase luni economia a crescut cu 2,4 % față de primul semestru din 2014, dar nuanțarea datelor INS arată că, în ultimele două trimestre, economia națională a scăzut față de trimestrul anterior.

Potrivit MOL România, un impediment îl constituie și supra-acciza de 7 eurocenţi, introdusă de la 1 aprilie. Filiala din România a grupului ungar spune că marii transportatori au început chiar să alimenteze înafara granițelor României.

„Din evaluările noastre, nu rezultă că s-ar fi diminuat în mod semnificativ activitatea de transport, ci doar că marile companii din domeniu au ales să alimenteze dincolo de graniţa României după ce majorarea accizelor a urcat preţul motorinei peste nivelul din alte ţări din regiune“, spune compania.

Vânzările MOL în România au stagnat în primul semestru, la 236.000 de tone, ponderea majoritară fiind deţinută de motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *