Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Petrom, Exxon şi Transgaz au semnat un acord pentru transportul gazelor din Marea Neagră

Petrom, Exxon şi Transgaz au semnat un acord pentru transportul gazelor din Marea Neagră

30 mai 2014
Consumatori
energynomics

Companiile OMV Petrom, Exxon şi Transgaz Mediaş au semnat săptămâna trecută un acord prin care gazele care vor fi produse în Marea Neagră vor fi preluate în sistemul naţional de transport al gazelor, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Statul nu are niciun fel de obligaţie în acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs în Marea Neagră să intre în sistemul românesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal să fie pregătit pentru acel moment. Acordul este confidenţial”, a declarat Nicolescu.

Este normal ca gazul de la Marea Neagră să intre în sistemul românesc de transport

Petrom şi Exxon au descoperit împreună în 2012 un zăcământ de gaze în Marea Neagră, iar cele mai optimiste estimări indică începerea producţiei de gaze cel mai devreme în 2020.

Nu se mai impune creşterea preţului la gaze

Creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, a mai afirmat oficialul. „Deja avem preţuri apropiate de cele din ţările din regiune, iar rolul alinierii preţurilor nu este să avem preţuri mari, ci convergente. Convergenţa este atinsă.”

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Perspective îmbucurătoare

În opinia lui Răzvan Nicolescu, România are posibilitatea ca în a doua jumătate a anului 2019 să producă mai multă energie şi gaze decât consumă. „Avem şansa să intrăm, probabil alături de Danemarca, în rândul ţărilor europene care produc mai multă energie decât consumă”, a spus Nicolescu. El a adăugat că o direcţie strategică a României trebuie să fie un mix energetic cât mai echilibrat.

Potrivit datelor INS, resursele de energie primară au scăzut anul trecut cu 9,2% faţă de 2012, la 30,95 milioane tone echivalent petrol (tep), iar cele de energie electrică s-au redus cu 3,2%, la 58,94 miliarde KWh.

Sursa
Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *