OMV Petrom a încheiat modernizarea de 600 milioane de euro a rafinăriei Petrobrazi, lucrare derulată între 2010 și 2014. Rafinăria poate acum procesa 4,2 milioane de tone de țiței pe an, adică tot ce Petrom extrage din România se poate procesa local, în această rafinărie.
Structura produselor rafinate arată că motorina și kerosenul vor reprezenta în jur de 45% din totalul producției rafinăriei. Numai motorina a urcat în ultimii cinci ani de la 900.000 de tone pe an la 1,5 milioane de tone pe an, compania ajustând raportul dintre benzină și motorină pentru a se adapta mai bine la consumul pieței naționale. Spre exemplu, anul trecut în România motorina a reprezentat 76% din consumul total de carburanți, care s-a ridicat la 5,7 milioane de tone.
„Creșterea ponderii motorinei în producția rafinăriei Petrobrazi ne va ajuta să răspundem mai bine cererii de pe piața din România. În trecut, la momentul proiectării rafinăriei, consumul de benzină era mai ridicat decât cel de motorină, însa în ultimii ani, acest trend a fost inversat.”, declarat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Rafinare şi Marketing.
În plus, instalarea unor echipamente modern va diminua consumul de energie cu un sfert față de 2009. În urma finalizării programului de modernizare, rafinăria are acum un Indice Nelson (folosit pentru a evalua complexitatea unei rafinării) de 11,28, nivel peste competitorii locali și regionali.
Modernizarea a reprezentat extinderea sau înlocuirea unității de hidrofinare a motorinei, unității de cracare catalitică, instalației de cocsare, unității de distilare atmosferică și în vid, unității de desulfurare și recuperare a sulfului, fabricii de hidrogen şi a parcului de rezervoare din cadrul rafinăriei. Majoritatea lucrărilor au fost efectuate pe parcursul a două opriri generale programate ale rafinăriei. Închiderile de activitate au făcut ca firma să nu realizeze un profit de 40 milioane de euro, arată un raport al OMV.
Producţia Petrom a reprezentat 60,6% din totalul producţiei OMV
Producția de hidrocarburi trimstrială a OMV a scăzut cu 5% față de primul trimestru al anului, informează un raport al companiei. Vânzările de gaze şi energie ale grupului au crescut cu 4,85% față de aceeaşi perioadă a lui 2013, până la 89,15 TWh, însă au fost în scădere cu 4,5% faţă de primul trimestru al acestui an, când se situau la 311.000 barili echivalent petrol (bep) /zi.
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 2,17 %, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2013, iar vânzările de gaze şi energie s-au redus cu 2,26%, de la 11,5 TWh, la 11,24 TWh. Petrom a produs 180.000 de bep/zi, 60,6% din producția totală a OMV.
Descreşterea producţiei OMV este rezultatul opririi producţiei din Libia şi a rezultatelor mai slabe din Kazahstan, produse de unele dificultăţi tehnice. Totuși, producţia din Austria şi România și Gudrun (Norvegia) au echilibrat situație per ansamblu, spune compania.
Cheltuielile de explorare s-au ridicat la 180 milioane de euro, din cauza constatării neperformanţei unor sonde din Gabon, Insulele Feroe şi Norvegia. Cheltuielile privind producția au crescut pe fondul pornirii producției la Gudrun și creșterii costurilor cu personalul din România, spune managementul OMV.