Compania Photomate România se află în discuții cu mai clienți pentru crearea unui business model privitor la echilibrarea rețelelor electrice utilizând stocarea energiei, iar eventualele investiții în această direcție vor cumula ”multe milioane de euro”.
”Sunt deja companii cu care suntem în discuții și creăm un business model pentru servicii de echilibrare de rețea. Sunt investiții de multe milioane de euro. Fără un astfel de servicii nu se va putea face digitalizarea”, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager al Photomate România, cu ocazia conferinței DigitALL 2023, organizate de Energynomics.
Având în vedere creșterea continuă a numărului de prosumatori, atât rezidențiali, cât și industriali, Paraschiv crede că operatorii de distribuție a energiei electrice vor trebui să migreze mai mult spre partea de servicii și nu să rămână doar la componenta de transport al energiei.
De altfel, compania primește tot mai multe solicitări de suport tehnic de la prosumatori și, analizând istoricul lor de producție și consum, a constatat existența unor variații foarte mari de tensiune în rețea. Acest lucru se întâmplă atunci când un segment mic de rețea este utilizat simultan de un număr mare de prosumatori.
”Sistemele fotovoltaice se deconectează când se depășește tensiunea de 230 de Volți pentru 15 minute. Asta se întâmplă când mulți producători de fotovoltaice injectează energie într-un segment mic de rețea în același timp. Asta se poate rezolva dacă distribuitorii vor aduce transformatoare cu reglare automată și asta intră în domeniul smart grid și smart metering”, a adăugat Paraschiv.
El a avertizat că în special în localitățile limitrofe marilor orașe este de așteptat să apară congestii ale rețelei de joasă și medie tensiune, pe măsură ce vor apărea tot mai mulți prosumatori. Cel mai rapid mod în care UAT-urile vor putea să răspundă acestor provocări ar fi să creeze micro rețele electrice locale. Se estimează că în anii viitori vor mai apărea circa 90.000 de prosumatori, iar acest lucru va pune și mai multă presiune pe rețeaua de distribuție.
În același timp, pentru eliminarea acestor presiuni asupra rețelei electrice, va trebui ca și consumatorii casnici și cei industriali să își schimbe profilul de consum. Spre exemplu, unele firme ar putea lua în calcul desfășurarea activităților de producție în timpul nopții când energia este mai ieftină. O altă soluție este stocarea energiei, care va veni și în sprijinul distribuitorilor de electricitate, deși acest domeniu încă nu este complet reglementat în România.
”Eu văd partea de prosumeri un pic egoistă pentru că injectează în rețea în timpul zilei, dar se așteaptă ca seara și dimineața să tragă din rețea cât se poate. Să consumăm energie doar când vrem și cum vrem nu va rezolva problema, ci dimpotrivă, vor apărea noi provocări și nu putem pune presiune doar pe una dintre părțile implicate. Cu siguranță însă că această schimbare a obiceiurilor de consum se va întâmpla când vom trece la facturare pe intervale orare. Iar fără digitalizare nu vom putea face acest lucru. Aceste lucruri trebuie aduse sub aceeași pălărie a digitalizării și trebuie să găsim soluții împreună cu furnizorii de tehnologie ca să atenuăm provocările”, a continuat Paraschiv.
Conferința DigitALL 2023 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri Eaton Electric, Huawei, NextGen, Schneider Electric, Siemens.