Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) susține că problema încălzirii localităţilor României este limitată la discutarea relaţiei ELCEN-RADET la nivelul Municipiului Bucureşti, în condiţiile în care, din 315 sisteme de încălzire centralizată mai sunt fizic utilizabile circa 40.
PIAROM adaugă că Ministerul Energiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice trebuie să informeze public, cu maximă urgenţă, asupra modului în care se va asigura încălzirea cetăţenilor în iarnă 2016/2017 şi asupra măsurilor concrete privind asigurarea obiectivelor de eficientă energetică impuse României prin directivele UE.
Scrisoarea PIAROM vine la numai o zi în urma protestului altor trei mari organizații patronale din domeniul regenerabilelor. Asociațiile RWEA, PATRES și RPIA au emis luni un document prin care cer cer guvernului ”realizarea de urgență a modificărilor necesare la legea 220/2008 prin emiterea unei ordonanțe de urgentă prin care începând din 2017 toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate, ca fiind singura măsură care poate salva industria de la faliment.” Documentul de luni a fost semnat de Ionel David, director executiv- Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Răzvan Lupulescu, președinte, Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică și Viorel Lefter, președinte PATRES, Organizatia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile.
Există „o lipsă de interes alarmantă, atât din partea Ministerului Energiei, cât şi din partea Ministerului Mediului, faţă de posibilitatea valorificării superioare a unor resurse energetice regenerabile. Acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termică necesară încălzirii localităţilor, crearea de locuri de muncă şi reducerea poluării”, spun oficialii PIAROM.
Patronatul mai cere Guvernului să solicite de urgenţă ministerelor menţionate ca şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să prezinte soluţii cu privire la încălzirea localităţilor din România în iarnă 2016-2017, conform Bursa.
„Ne declarăm împotriva menţinerii unui nivel major de subvenţionare a căldurii (circa 700 milioane de lei în iarna 2015/2016), în condiţiile ignorării inadmisibile de către autorităţile competente a soluţiilor tehnice capabile să asigure atât valorificarea mai mare a resurselor regenerabile (biomasă, biogaz, apă geotermală), cât şi creşterea la minnimum 80% etapizat, a randamentului sistemelor de încălzire. Constatăm cu regret, că în contradicţie cu demersurile publice făcute din februarie 2016 la nivelul tuturor autorităţilor statului, în principal la nivelul Ministerul Energiei, programele naţionale PNAER2010 că şi Planul Naţional de valorificare a biomasei sunt ignorate de decidenţii politici, continuându-se dezbaterea publică având unic obiectiv producerea de energie electrică”.