Acasă » Regenerabile » Piața Centralizată a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 6.371 de unități, în ianuarie 2017

Piața Centralizată a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 6.371 de unități, în ianuarie 2017

25 ianuarie 2017
Biomasă
energynomics

Piața Centralizată a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 6.371 de unități, în ianuarie 2017. Numărul certificatelor verzi tranzacționate în această perioadă a fost de șapte ori mai mare față de perioada similară a anului trecut, când au fost tranzacționate 906 unități, arată datele publicate de operatorul pieței de energie OPCOM.

Numărul certificatelor verzi tranzacționate pe PCCV a scăzut în 2016, de 4,3 ori, la 8.468 de certificate, comparativ cu 2015 când au fost tranzacționate 36.618 de certificate, potrivit datelor OPCOM.

Pentru anul 2017, cota obligatorie estimată pentru achiziția de certificate verzi a fost stabilită la 0,320 CV/MWh, corespunzătoare unui consum final de energie electrică exceptat de la plata certificatelor verzi de 6.700 GWh. Astfel, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final urmând să fie de circa 43,7 lei/MWh,  conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susţinere a energiei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege.

Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasă, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *