Acasă » Electricitate » Piața de centre de date din România este microscopică; sunt toate șansele să crească

Piața de centre de date din România este microscopică; sunt toate șansele să crească

3 iunie 2024
Electricitate
energynomics

Piața de centre de date din România este microscopică, cu doar 48 MW putere instalată, însă regiunea are toate șansele să crească din acest punct de vedere, a declarat Florin Furdui, Country Manager Portland Trust România.

„Niciunul din marii jucători nu și-a făcut încă apariția în piață. Trendul e similar și în Praga, deși acolo sunt puțin mai avansați, în ciuda faptului că sunt mai aproape de centrul Europei și au o istorie mai lungă în acest domeniu”, a spus el cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.

Piața din București este relativ fragmentată, cu 12 furnizori locali de centre de date. Majoritatea instalațiilor sunt relativ mici, cea mai mare fiind de aproximativ 1,2 MW. Cel mai mare furnizor este NXTRA cu două centre de date în oraș, specializate în conectivitate. Cu o economie care se digitalizează, este anticipată însă o creștere în viitor.

Praga se află într-o situație puțin mai bună, cu 22 de centre de date aparținând unui număr de 12 furnizori. Cei mai mari furnizori sunt T-Mobile (13 MW) și O2 (8,5 MW). Cel mai mare furnizor al transportatorului individual este TTC Teleport cu o putere de 6 MW la unitatea sa principală. În acest moment, nu există informații despre vreun alt proiect mare în curs de desfășurare.

Furdui a precizat că firmele care investesc în centre de date o fac pentru că aceste unități, odată finalizate, generează venituri constante.

Totuși, piața regională se va dezvolta pe trei paliere. În primul rând, este o nevoie structurală de regionalizare a datelor și a infrastructurii. Al doilea palier este cel de eficiență în zona centrală.

Piața de centre de date din Europa e dominată de FLAPD (Frankfurt-Londra-Amsterdam-Paris și Dublin). În aceste orașe s-a redus disponibilitatea de terenuri și de energie electrică pentru instalarea de noi centre de date, de aceea, noi obiective au termene de conectare la rețea foarte îndepărtate, precum 2030 sau chiar 2035.

„În FLAPD costurile sunt din ce în ce mai mari. Între timp, la FLAPD s-au mai adăugat și MM, adică Madrid și Milano, dar vor urma Varșovia, Zurich sau Viena. Acestea sunt [zonele în care] se construiesc acum noile centre de date”, a adăugat Furdui.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI FLORIN FURDUI

În al treilea rând, este eficiența financiară. Toți investitorii se uită la randamentul banilor în astfel de investiții. Europa centrală și de est oferă randamente mai bune decât piețele din vest. Singurele riscuri percepute sunt cele politice.

„Cu siguranță că în următorii ani jucătorii interesați vor direcționa sume semnificative în astfel de investiții în zona noastră, a mai spus Furdui.

Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *