Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute Recomandate » Piața de servicii – șansa de dezvoltare a industriei energetice românești

Piața de servicii – șansa de dezvoltare a industriei energetice românești

Gabriel Avăcăriței

Mobilitatea și expertiza sunt atuurile pe care companiile românești pot miza pentru a face performanță în industria energetică. Serviciile devin tot mai importante pentru industria energetică, impulsionate de provocările tehnologice, liberalizarea piețelor și integrarea tot mai rapidă la nivel european. În plus, serviciile constituie deja soluții pentru probleme de sistem și pot constitui spațiul de manifestare ale unor activități cu valoare adăugată mare.

Patronatul Serviciilor Private din România s-a lansat în arena publică printr-o primă conferință, organizată cu sprijinul cotidianului Bursa: Servicii energetice – competitivitate și valoare adăugată prin servicii private. Cristian Pârvan, președintele nou înființatului patronat, apreciază că dezbaterea publică trebuie să se mute de la „cum producem mai multă energie” la ce servicii energetice putem oferi, inclusiv la export. Insistența asupra producției energetice vine, în opinia lui Cristian Pârvan, împreună cu câteva neajunsuri majore: contribuie la epuizarea accelerată a resurselor naturale, întărește activități economice cu bază de producție amplasată în afara României și produce puține locuri de muncă, în activități cu valoare adăugată mică. Cristian Pârvan a insistat asupra oportunităților insuficient valorificate pe care le are biomasa, o resursă bogată la dispoziția României, care poate deveni un important element de creștere economică și dezvoltare pentru localitățile mici. Sunt prea numeroase localitățile care se bazează pe sprijin de la centru pentru a plăti energie scumpă, transportată pe distanțe mari, în loc să folosească producția locală, anagajând forță de muncă locală, consideră Pârvan: „Trebuie să îmbunătățim legislația secundară și să punem mai multă presiune pe autoritățile locale”.

Un exemplu de inițiativă locală de succes o constituie echipamentele de producere a energiei termice cu peleți de la ecoHornet. Pe baza tehnologiilor brevetate de frații Aurel și Iuliean Horneț, sunt deja realizate și testate centrale termice pe peleți (20-500kW), arzătoare cu peleți tip injector (20-750kw), arzătoare cu peleți pentru tuburi radiante (20-75kW) și generatoare de aer cald cu peleți (20-750kW). Echipamentele vin cu randamente de 90-97% și emisii foarte reduse de particule poluante și compuși organici volatili. Soluțiile ecoHornet sunt încă insuficient cunoscute și suferă de lipsa de informații generalizată cu privire la oportunitățile pe care le oferă biomasa.

În cadrul conferinței de la Hotel Hilton au mai susținut prezentări Dan Apetrei (Elsaco Energy) și Gheorghe Țucu (Valeg Creative Solutions) pe teme acoperite în cel mai recent număr din energynomics.ro Magazine:

Lupta pe marje se apropie de final (Dan Apetrei, Elsaco Energy)

Foto-lupta-pe-marje11

Micro-cogenerarea – bune practici pentru încurajarea investițiilor (Gheorghe Țucu)

foto-microcogenerarea

Au mai luat cuvântul Felicia Răcăşanu, Director General Adjunct al Direcţiei Generale Energie şi Mediu, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, care a transmis un mesaj de susținere din partea ministrului Andrei Gerea, Prof. Dr. ing. Eden Mamut, Director, Institutul pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie și Vladimir Bunduchi, Administrator, Bio Power Prod.

Din partea autorităților au mai participat Rodin Traicu, Vicepreşedinte, Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor și Emil Calotă, Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Emil Calotă a prezentat trei dintre prioritățile actuale ale ANRE:

  • unificarea reglementării pentru toate tipurile de energie, spre deosebire de abordarea diferențiată din prezent (regenerabile, gaz etc)
  • introducerea unei predicitibilități crescute cu privire la prețurile de producție a energiei
  • o atitudine proactivă și interactivă a autorității în privința procesului legislativ cu impact asupra sectorului

Oficialul ANRE a admis că investitorii au dreptate să reclame instabilitatea legislației din sectorul energetic, dar a explicat că aceasta răspunde în bună măsură dinamicii crescute din industrie. În principal, însă, aceasta este determinată de lipsa unei viziuni pe termen lung din partea autorităţilor.

„Cauza originară stă în absența unei viziuni pe termen lung la nivelul statului în privința energiei și a economiei în cele din urmă”, spune Calotă.

Vicepreședintele ANRE a promis că autoritatea va veni la finalul lunii martie cu metodologia de aplicare a schemei de de sprijin prin feed-in-tariff. Potrivit lui Calotă, ANRE va susține prin preț capacitățile pe biomasă și biogaz cu puteri de până la 0,5 MW pentru o perioadă de 15 ani. Decizia urmează să fie aplicată din luna martie, în condițiile în care un asemenea sprijin din partea statului nu trebuie notificat Comisiei Europene.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *