Între 8 și 12 iulie, miniștrii lituanieni vor face un sumar al priorităților pe care președinția țării lor le va avea pe durata cât va conduce Uniunea Europeană. Prioritățile vor fi exprimate în comisiile parlamentare de specialitate și vor privi problematicile industriei europene, cercetării și energiei, creșterea funcționalității pieței unice europene, ajutorul umanitar și politica de dezvoltare a UE în regiunile defavorizate extra-comunitare, afaceri constituționale și relații externe.
Prioritățile pentru industrie, cercetare și energie au fost expuse Comisiei Parlamentare de specialitate de către Jaroslav Neverovic, Ministrul lituanian al Energiei. Ministrul s-a referit la continuarea proceselor și procedurilor de constituire a pieței interne de energie a Uniunii Europene, la întărirea dimensiunii externe a politicii energetice europene și la ducerea la bun sfârșit a discuțiilor privind draftul directivei asupra biocombustibilor. A mai fost invocată trasarea cadrului de lucru cu orizont de timp până în 2030 pentru energie și politici climatologice, precum și facilitarea discuțiilor privind îmbunătățirea directivei despre siguranța nucleară.
Membrii Parlamentului European au solicitat ministrului lituanian al Economiei, Evaldas Gustas, detalii legate de la planurile de reformare a sistemului european de trading al emisiilor de carbon și despre scoaterea din izolare și conectarea la rețelele de transport de gaz natural și electricitate a așa-numitelor insule de energie.
Lituania a intrat în 2004 în Uniunea Europeană și a preluat președinția UE pe 1 iulie 2013, pentru prima dată de la intrarea sa în organizație. Lituania este și primul stat dintre cele trei republici baltice ex-sovietice care preia această funcție.