Acasă » Uncategorized @ro » Piața locală de M&A a atins 6,6 mld. USD, PPC-Evryo și Nala-OX2  – în topul tranzacțiilor

Piața locală de M&A a atins 6,6 mld. USD, PPC-Evryo și Nala-OX2  – în topul tranzacțiilor

23 ianuarie 2025
Uncategorized @ro
Bogdan Tudorache

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o activitate robustă în 2024, înregistrând 265 de tranzacții  cu o valoare estimată de 6,6 miliarde USD. Aceasta indică o creștere de 10% a numărului de tranzacții față de valoarea estimată în 2023 (241 tranzacții) și o scădere de 5,9% a valorii estimate (7,1 miliarde USD în 2023). Valoarea tranzacțiilor dezvăluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde USD în 2024, față de 2,1 miliarde USD în 2023), excluzând mega-tranzacțiile de anul trecut, și anume achizițiile Enel România (1,3 miliarde USD) și Profi Rom Food (1,4 miliarde USD), conform EY.

Nu a fost dezvăluită valoarea tranzacției pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzacțiile anunțate în 2024 (198 tranzacții), depășind cu mult media istorică de aproximativ 65% din 2018 – acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE.

Deși nu a atins nivelul anticipat, din cauza unui început mai lent al anului, piața globală de M&A și-a revenit în 2024, înregistrând o creștere de 12% de la an la an a valorii tranzacțiilor, în timp ce valoarea tranzacțiilor la nivel european a crescut cu 13%. Deținătorii de tranzacții au trebuit să echilibreze aspectele negative ale unei recuperări mai lente decât se aștepta a economiei globale, pe fondul tensiunilor geopolitice continue și a constrângerilor de reglementare, aspectele pozitive fiind o reducere a incertitudinii macroeconomice, o scădere a inflației, un regim de rate ale dobânzii mai scăzute și o reducere a diferențelor de evaluare în 2024. România a continuat să fie un performer de top în 2024, cu o creștere de 10% a volumelor de tranzacții, comparativ cu 5% în Europa. Cu o încredere reînnoită și un apetit de tranzacționare în creștere, se așteaptă ca activitatea să accelereze în 2025.

Investitorii strategici și-au menținut dominația pe piața locală de M&A în 2024, reprezentând 91,3% din volumul tranzacțiilor și marcând cea mai mare cotă de piață din ultimii șase ani. Tranzacțiile interne au scăzut marginal la 113, de la 120 în 2023, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. În ciuda cotei mai mici din activitatea totală, tranzacțiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzacții, cel mai mare număr din 2018, demonstrând reziliența investitorilor români în tranzacțiile transfrontaliere.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacțiilor au fost Imobiliare, ospitalitate și construcții (18,5% din numărul de tranzacții), urmat de Energie și utilități (16,6%), Producție avansată și mobilitate (15,5%), Tehnologie, media și telecomunicații (15,1%) și produse de consum și retail (14,7%).

Imobiliare, ospitalitate și construcții, un sector tradițional de top în M&A, a înregistrat o creștere de 19,5% în 2024, cu volumul tranzacțiilor crescând la 49. În conformitate cu modelele globale, sectorul energie și utilități a înregistrat o creștere de 51,7% de la an la an, alimentată de o dublare a volumului tranzacțiilor la 38 de tranzacții (față de 19 în 2023) în sub-sectorul energiei regenerabile. Această creștere evidențiază emergența României ca o destinație principală pentru investițiile în energie regenerabilă, susținută de resursele naturale bogate și alinierea cu angajamentele de politică ale UE. Producția avansată și mobilitatea și-au menținut poziția pe locul trei, cu 41 de tranzacții, sub-sectorul logisticii înregistrând o creștere de 20% a volumelor de tranzacții, ajungând la 12 tranzacții. Tehnologia, media și telecomunicațiile au ocupat locul patru, menținându-se la 40 de tranzacții, alimentate de o creștere de 55,6% în sub-sectorul media. Susținut de un consum privat rezilient, produsele de consum și retail s-au clasat pe locul cinci, crescând cu un modest 5,4%, sub-sectorul băuturilor înregistrând o creștere impresionantă de 267% în 2024.

 Cele mai mari tranzacții ale anului

  • Vânzarea unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Evryo Group (anterior CEZ România) către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane USD.
  • Achiziția operațiunilor OTP Bank din România, cu sediul în Ungaria, de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară, pentru o sumă de 375 milioane USD.
  • Vânzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de către OX2, cu sediul în Suedia, pentru aproximativ 234 milioane USD către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de mărfuri din lume. Echipa multidisciplinară și transfrontalieră a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România, oferind consultanță completă de vânzare M&A.

În 2024, dimensiunea medie a tranzacțiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane USD, reflectând fundamente solide ale pieței. În final, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzacțiile de intrare), urmați de Polonia (8,3%, pentru prima dată pe locul doi) și Franța, Austria și Germania (7,6% fiecare).

 

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *