PNH este o companie de management de proiect, specializată în dezvoltarea de proiecte fotovoltaice și facilitarea investițiilor pentru investitorii din Asia cu proiecte finalizate și în curs de desfășurare în UE, Asia, SUA și Australia. A finalizat un portofoliu de circa 50MW în Bulgaria, unde a participat în calitate de societate de management de proiect, supervizor de construcție și companie de operațiuni și mentenanță. Compania este în proces de dezvoltare a mai multor proiecte fotovoltaice mici și mijlocii în România.
Cum ați descrie sectorul energiei regenerabile din România în acest moment, din perspectiva unui investitor?
PNH și-a început activitatea pe teritoriul României în urmă cu aproximativ doi ani și ceea ce ne-a atras la acea vreme a fost predictibilitatea condițiilor și securitatea pieței. La acea vreme, investitorii luau în considerare sistemul CV în calitate de purtător de risc suplimentar. Ca urmare a prăbușirii instituționale din 2013, au fost investitori care au decis să nu participe în proiecte din România din cauza riscului politic crescut. La momentul actual, credem că proiectele mici sunt atractive cu aprobarea viitoare a tarifelor feed-in (FIT) pentru acestea.
Ce vi se pare atractiv în mod special în sectorul energiei regenerabile din România?
Indiferent de deciziile guvernamentale din 2013, credem că România rămâne o piață stabilă și aceasta este principala caracteristică pe care investitorii o caută în regiune. Noi vedem ce se întâmplă și în Bulgaria, în sectorul energiei regenerabile, unde Guvernul impune măsuri retroactive devastatoare (indiferent de deciziile judecătorești și acțiunile Uniunii Europene).