Odată cu creșterea popularității și sprijinului instituțional pe plan mondial, piața ”morilor de vânt” eoliene este de așteptat să urce de la 12,1 miliarde de dolari in 2013 la 19,3 miliarde dolari până în 2020 – o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 6,9 % sau o rată nominală de 60%, conform unui raport de cercetare al firmei de consultanță GlobalData, citat de energydigital.com.
China a beneficiat de cel mai mare volum de turbine eoliene instalate în 2013, ajungând la o cotă de piață masivă, de 47,4%. Aceasta a fost urmată de SUA, India și Canada, cu cote de 7,5% și, respectiv, 6,5% și 5,8, potrivit raportului.
„Creșterea pieței turbinelor eoliene este direct legată de cea a industriei energiei eoliene, care a fost puternic influențată de politica guvernamentală favorabilă, creșterea preocupărilor legate de mediu, creșterea cererii de energie, precum și incertitudinile legate de furnizare și prețurile energiei din surse convenționale”, spune Harshavardhan Reddy Nagatham, analist GlobalData pe probleme de energie alternativă.
În fapt, capacitatea cumulată la nivel mondial a energiei eoliene este de așteptat sa crească cu mai mult de dublu în perioada analizată, sărind de la 322.5 GW în 2013, la 688 GW în 2020.
Cu toate acestea , lipsa infrastructurii de rețea mondiale ar putea împiedica în continuare o creștere a energiei eoliene pe termen mediu.
„Infrastructura de rețea existent este foarte slabă și trebuie să fie făcute modificări urgente pentru a se adapta la caracteristicile specifice energiei eoliene”, spune Nagatham. „Îmbunătățirile rețelei necesită , de asemenea, o cantitate substanțială de investiții – resurse financiare și timp.”
Lipsa forței de muncă înalt calificată din industria globală a energiei din surse regenerabile este, de asemenea, un obstacol major, care ar putea conduce la întârzieri de proiecte și servicii de calitate slabă în sectorul eolian, susține GlobalData.