Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Piperea: Falimentul Oltchim ar arunca în aer economia vâlceană

Piperea: Falimentul Oltchim ar arunca în aer economia vâlceană

25 februarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Un eventual faliment al Oltchim ar fi un genocid economic pentru județul Vâlcea în condițiile în care aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită combinatului, sume la bugetele locale și virează contribuții la asigurările de sănătate și la pensii, afirmă Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului.

“Nu este cazul să vorbim de falimentul Oltchim chiar dacă există multe interese pentru acesta, însă noi avem un plan de reorganizare construit pentru continuarea activității. Este infantil și periculos să vorbești de falimentul Oltchim, ar fi un genocid economic pentru județul Vâlcea”, a spus Piperea, citat de Agerpres.

“Chiar și reprezentanții FMI se numără printre cei care dau ca soluție pentru Oltchim falimentul. Aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită Oltchim, sume la bugetele locale, dau contribuții la asigurările de sănătate și la pensii”, a spus Piperea.

El spune că a fost realizat un nou plan de reorganizare al companiei, având în vedere, în primul rând, rezultatele operaționale pozitive înregistrate începând cu luna octombrie 2014. EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, deprecieri și amortizări — n.r.) a crescut de la o medie lunară de plus 300.000 de euro în trimestrul IV 2014, la plus 700.000 de euro în luna ianuarie 2015, a menţionat Piperea.

Planul de reorganizare a Oltchim va fi discutat de creditori în martie, suma recomandată de un evaluator pentru vânzarea combinatului fiind de 307 milioane euro, a mai spus avocatul, citat de Bursa.

La rândul său, Niculae Bălan, partener coordonator în BDO Business Restructuring, celălalt administrator judicar al Otchim, a declarat: „Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantaţi, 100% pentru creanţele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esenţiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenţă care se calculează luând în calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic în această ipoteză, pentru că toate celelalte creanţe sunt semnificative”.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC, acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, a declarat pentru cotidianul Bursa: „Acest plan de reorganizare nu aduce nimic nou pentru Oltchim, reiterând ideea de vânzare printr-un SPV (vehicul special investiţional). Tentativele de vânzare au eşuat până acum şi eu cred că administratorii merg într-o direcţie greşită. Se continuă situaţia actuală, iar planul nu arată clar care sunt noile idei de business, ce activităţi vor fi continuate, la ce se renunţă, cum vor finanţa investiţiile de care combinatul are nevoie şi câţi muncitori mai rămân. Administratorii nu specifică în plan ce alternative au dacă nu vor reuşi să vândă Oltchim”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *