Compania de automatizări Enevo are peste 80% din cifra de afaceri provenită din proiecte externe, a anunțat Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group, în cadrul DigitALL 2021, conferință organizată de Energynomics. ”Ne-a fost mult mai ușor să identificăm oportunități de business în afara României. În România vorbim de o piață mică, pe care nu prea s-au întâmplat proiecte în ultima vreme. Cel puțin în zona electricității, nu prea au existat proiecte în zona centralelor, a liniilor, stațiilor electrice, a infrastructurii. În ultimii 30 de ani le numărăm pe două degete – proiectele cu adevărat mari, de sistem, nu mă refer la reparații și reabilitări. Cred că pentru a construi o infrastructură de business putem avea toate cunoștințele din lume, există tehnologii – cum ar fi cele de la ABB sau de la Aveva, dar avem nevoie de proiecte în care să le implementăm. Și avem nevoie de o piață funcțională”, a spus Pîrvulescu.
”Lucrăm pentru cea mai mare companie de petrol și gaze din lume, Aramco, pentru cele mai mari oțelării, iar în sectorul energetic nevoia de digitalizare a început de când a început energia. Pentru noi, digitalizarea înseamnă automatizare, în parte; lucrăm foarte mult pe sisteme SCADA, pe zona de centrale regenerabile și clasice, zona de automatizare de proces și suntem un integrator și un inginer de soluții”, a adăugat Pîrvulescu.
”Tehnologia există, noi trebuie doar să scriem niște caiete de sarcini care să reprezinte nevoia finală a procesului pe care vrem să-l digitalizăm. Mai mult, în domeniul nostru suntem într-o dilemă – avem o școală de informatică extraordinar de bună în România, și este bună inclusiv pentru simplul fapt că există tool-uri de programare pe care le putem utiliza, cu un cost absolut decent, iar self-learning-ul este, în acest domeniu, cel mai la îndemână. În domeniul energetic însă avem o mare problemă, pentru simplul fapt că avem nevoie și de niște specialiști de tehnologie. În momentul în care vorbim despre digitalizarea unui sistem care conține temperaturi, curenți, presiuni, specialistul de echipamente, tehnologul, este indispensabil. Lipsa de proiecte din România, din ultimii 30 de ani, își arată efectele exact în acest domeniu, al tehnologilor”, a spus Pîrvulescu.
Am semnat primul contract major de cyber security cu un TSO
”Și mai avem o problemă, atunci când vorbim de implementarea soluțiilor digitale: avem foarte multe echipamente vechi, de tip legacy, peste tot în lume. Ele sunt proiectate să reziste 25 de ani. E foarte ușor să ceri instalarea unor echipamente noi, însă, spre exemplu, acest lucru, într-o oțelărie, înseamnă că oprești oțelăria un an și jumătate – e vorba CAPEX și cost de oportunitate. În industria energetică ne confruntăm cu schimbări de structură, dar operăm aceeași infrastructură”, a mai spus el. Astfel, chiar dacă acum rețeaua, fostă centralizată, tinde către descentralizare, are nevoie de schimbări majore, pentru a acomoda, de pildă, regenerabilele.
”În decembrie 2020 am semnat primul contract major de cyber security (securitate cibernetică) cu un operator de transport (TSO) major din Europa. Este un exercițiu extraordinar și cred că este unul din puținele contracte private existente la acest nivel. Este o școală extraordinară, și mi-aș dori foarte mult să aducem în România know-how-ul pe care îl acumulăm în străinătate, dacă va considera cineva că e nevoie de el”, a conchis CEO-ul Enevo.
DigitALL 2021 a fost organizat de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum AHK România, CIO Council, BusinessMark și cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, ACE – Industrial Software Solutions, Enevo Group, Nuclearelectrica, Safetech Innovations.